Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Regele Carol I al României, omagiat la Dusseldorf, la 100 de ani de la moartea sa

Castelul Jaegerhof
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Castelul Jaegerhof
Castelul Jaegerhof

O festivitate de comemorare a 100 de ani de la moartea regelui Carol I al României va avea loc marțea viitoare la Dusseldorf, în incinta Castelului Jaegerhof, anunță site-ul Institutului Cultural Român (ICR).

Festivitatea, o inițiativă a Asociației Culturale Româno-Germane Atheneum Dusseldorf, va fi precedată de o serie de evenimente culturale organizate cu sprijinul Ambasadei României în Germania și al ICR.

Evenimentele se vor bucura de prezența principelui Nicolae al României.

Duminică, în incinta unei vechi gospodării germane, Teatrul de marionete “Tănase” le va oferi copiilor din comunitatea română din Dusseldorf, precum și prietenilor lor germani, un spectacol de dans și muzică populară românească.

De asemenea, oaspeții din România se vor întâlni, luni, cu Thomas Geisel, primarul orașului Dusseldorf, cu Hans-Georg Lohe, director cultural al orașului, precum și cu alți oficiali și personalități culturale.

Programul include recitaluri susținute de ansamblul Camerata Regală, precum și de actrița Diana Lupescu (Teatrul Nottara).

Castelul Jaegerhof, locul istoric de unde principele Carol de Hohenzollern-Sigmaringen a plecat, pe 11 mai 1866, spre România, găzduiește astăzi Muzeul Goethe, una dintre cele mai importante instituții culturale ale orașului Dusseldorf.

Potrivit site-ului familiaregala.ro, regele Carol I (1839 — 1914), întemeietorul Dinastiei Române, a fost ales de elita politică românească, dintre principii Europei, și adus pe tronul țării, pentru a consolida unirea celor două Principate, Moldova și Țara Românească, pentru a conferi prestigiu noului stat, pentru a calma luptele interminabile pentru putere între facțiunile interne și pentru a reprezenta un factor de stabilitate, într-un moment crucial al dezvoltării României. Se împlinea, astfel, o mai veche doleanță a Divanurilor ad-hoc: Domnul străin.

El a condus țara spre modernizare și independență, aflându-se personal în fruntea trupelor româno-ruse, în timpul Războiului Ruso-Româno-Turc din 1877/1878 (Războiul de Independență), încheiat prin Tratatul de la Berlin, din 1878.

Regele Carol I a decedat în ajunul izbucnirii Primului Război Mondial, lăsându-l moștenitor al tronului pe nepotul său, Ferdinand, asupra căruia va cădea sarcina împlinirii Marii Uniri.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

OPINII LIBERE

Scriitori ruși despre ruși (A.P. Cehov)

Felul de a fi al rușilor s-a aflat în atenția scriitorilor din cea mai întinsă țară a lumii. Când scăpau de vigilența Ohranei țariste, apoi de serviciile staliniste, până la FSB, spiritul critic scormonea după mentalitățile rele, chiar nocive.