Image 1
Image 2

OPINII LIBERE

Scriitori ruși despre ruși (A.P. Cehov)

Felul de a fi al rușilor s-a aflat în atenția scriitorilor din cea mai întinsă țară a lumii. Când scăpau de vigilența Ohranei țariste, apoi de serviciile staliniste, până la FSB, spiritul critic scormonea după mentalitățile rele, chiar nocive.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Celebrul A.P. Cehov a surprins aspecte relevante din psihologia compatrioților. Spre exemplu, supușenia, teama de nou, solidarizarea omului simplu cu ucazurile autorităților apar veridic în celebra nuvelă „Omul în carapace”. Unul dintre personaje, Belikov, salută din „carapacea” lui (un fel de lagăr proprietate personală) orice restricție, ca fiind benefică. Devine astfel, fără să știe, înlănțuit de demonii dictaturii.

 

Chiar și propunerea de a interzice dragostea trupească i se pare salutară. Gândește astfel: Dacă așa s-a hotărât, asta e. Știu cei ce conduc mai bine… Obiecțiile nu mai sunt oportune, simțul critic poate anula confortul: „totul îi părea limpede și bine stabilit: e interzis și basta!” În schimb, orice vânt de libertate i se pare suspect. Schimbarea e o destrăbălare în mentalitatea lui. La înființarea unui cerc dramatic, obiectează fără reținere: „numai să nu iasă din asta vreun bucluc!”

 

În final, prin aceste atitudini de părinte grijuliu și fricos, ba chiar amenințător, el instaurează frica în cei de lângă el. În șefi chiar. Încât toți încep să se teamă. Vorbesc în șoaptă, nu mai trimit scrisori, nu mai citesc, nu-i mai ajută pe săraci, spre exemplu, să învețe carte etc. Cartea devine un pericol.

 

Individului nostru, totul îi pute, toți din lumea asta sunt răi. Bunăoară, la timpurile respective, mersul pe bicicletă e nedemn de un dascăl. Pericolul văzut de el este că elevii vor începe să meargă cu picioarele în sus, fapt care, nefiind interzis prin ucaz, se deduce că e liber. Și mai grav: a umbla cu cărți sub braț e un delict. Ca urmare, trece la delațiune, socotind că-și face o datorie civică denunțând extravaganța de a purta cărți sub braț.

 

Apare o întrebare: ce ar putea face un individ de teapa lui Belikov dacă ar accede la putere, vremelnică sau absolută?

 

Din fericire, pardon! Din rațiunea sorții, antipaticul Belikov își dă duhul. Sicriul devenind, în cazul lui, carapacea ideală. Soția, Varenka, ucraineancă, a izbucnit în plâns. Autorul comentează: „Am constatat că ucrainencele nu știu decât să plângă sau să râdă în hohote; ele nu cunosc o stare sufletească intermediară.” (Cf. A.P. Cehov, „Doamna cu cățelul și alte povestiri”, Ed. Litera, 2023, trad. Anda Boldur).

 

Să se fi gândit scriitorul de acum un secol la sentimentele ucrainenelor de azi, care vor fi prezente la petrecania vecinului belicos?

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Centrul Civic Satu Mare

IFPLUS CENTRUL CIVIC SATU MARE

Satu Mare: Armonia dintre oraș și natură în Centrul Civic, o viziune a arhitectului Nicolae Porumbescu

Orașul Satu Mare se mândrește cu un simbol emblematic: turnul de 97 de metri al Palatului Administrativ. Această capodoperă arhitecturală este creația profesorului Nicolae Porumbescu, un nume de referință în arhitectura românească, responsabil și pentru alte clădiri remarcabile precum palatele de cultură din Suceava și Baia Mare.

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now