Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Remaniere şi eutanasiere

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Remanierea se face, nu se discută. Este, probabil, expresia cea mai reuşită rostită de premierul Emil Boc. În realitate, pentru guvernele Boc remanierea nu se discuta şi nu se făcea în guvern. Lista remaniaţilor venea de la Traian Băsescu. Preşedintele dicta, deşi nu era dictator. Guvernul era condus de un interpus al său, nu de un prim ministru veritabil.

Situaţia este alta acum. Victor Ponta cumulează funcţia de preşedinte al principalului partid de guvernare şi pe cea de prim ministru. Decizia politică şi executivă este într-o singură mână. Ce rol joacă cu adevărat Crin Antonescu în ecuaţia puterii executive? În niciun caz nu se compară rolul jucat de Traian Băsescu în guvernele PDL cu rolul lui Crin Antonescu. Preşedintele PNL eventual îl poate ruga una-alta pe premierul Ponta, dar nu-i poate dicta.

După ce s-a negat cu vehemenţă orice intenţie de remaniere, miercuri a avut loc o şedinţă de guvern în care se zice că s-a abordat tema remanierii unor miniştri. Pe lista avansată de presă au intrat miniştri din toate partidele.

În ce context se vorbeşte despre remanierea guvernului? Pe agendă se află subiecte nu doar fierbinţi, ci incomode pentru guvern. Controversatul proiect Roşia Montană este dublat de o iminentă grevă generală la metrou. De bine de rău, contractul de privatizare CFR Marfă s-a semnat. În contrapartidă au apărut acuzaţiile de corupţie asupra unor foşti sau actuali miniştri. Cel mai şocant caz este cel al fostului ministru Adriean Videanu şi al actualului ministru PNL Varujan Vosganian, acuzaţi de subminarea economiei naţionale. Sunt cele mai grave acuzaţii aduse unor membri ai guvernului după procesul lui Nicolae Ceauşescu. Amândoi sunt acuzaţi că au vândut gaz subvenţionat, sub preţul minimal, miliardarului Nicolae, în detrimentul Romgaz.

Remanierea funcţionează ca o supapă de detensionare. Mai arunci din căruţă câte un balast pentru a uşura treaba cailor. Întrebarea este de ce au ajuns în guvern miniştri care nu-şi fac datoria sau planează asupra lor suspiciuni de corupţie? De ce au ajuns personaje incapabile care trebuie înlocuite la mai puţin de un an de la învestire? Răspunsul este simplu, funcţiile de miniştri fiind în primul rând politice şi abia în plan secund profesionale. Şi o mătură poate fi ministru dacă este bine văzută de

conducerea partidului.

Contrar opiniei lui Emil Boc, remanierea se discută, nu se face. Este o strategie politică la care se recurge când apar tensiuni în societate. Protestele care se întind cu repeziciune în toată ţara creează o anumită presiune asupra guvernului, chiar dacă adevăraţii vinovaţi sunt în altă parte. Traian Băsescu, Emil Boc, toate guvernele PDL au militat pentru exploatarea aurului la Roşia Montană. Acum ei se află în rândul protestatarilor, precum soţia lui Emil Boc, sau sunt de partea lor. În mod logic ar trebui sacrificat ministrul mediului. Poate dacă ar fi de la PNL.

Şedinţa a trecut, iar remanierea nu s-a produs.

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)