Image 1
Image 2

CANCERUL PULMONAR ÎN ROMÂNIA

Renunţarea la fumat reduce riscul

Institutul de Pneumoftiziologie ”Marius Nasta” a dignosticat în primele şase luni ale acestui an 694 de cazuri de cancer pulmonar, mai mult de jumătate dintre acestea având metastaze. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În ultimii trei ani de monitorizare a cazurilor de cancer pulmonar, respectiv perioada 2021-2023, comform datelor statistice s-a observat o variaţie minimă a numărului de îmbolnăviri pe primele 6 din din perioada citată. Îngrijorarea medicilor este legată de  cazurile depistate cu metastaze din acest an, procentul fiind de 61, 39 din numărul total al îmbolnăvirilor.

În opinia specialiştilor, principalul factor de risc este fumatul, inclusiv fumatul pasiv, expunerea la radioterapie, gaz radon, azbest şi alţi agenţi cancerigeni, istoricul familial, obezitatea, abuzul de alcool, infecţiile virale. Potrivit managerului institutului, dr.  Beatrice Mahler, continuarea politicilor de renunţare la fumat vor duce la o scădere lent al incidenţei cancerului pulmonar, fiind necesare impletarea unor politici mai eficiente şi mult mai restrictive, care să vizeze toate produsele din tutun, chiar şi ţigările electronice.

În acelelaşi context a fost subliniat ca indicaţie screeningul pulmonar la persoanele cu vârsta cuprins între 50 şi 80 de ani, fumători asimptomatici sau foşti fumători, inclusiv cei care au fumat vreme de 20 de ani sau mai mult, continuă să fumeze s-au au renunţat la fumat în ultimii 15 ani.

“Pentru a reduce incidenţa cancerului pulmonar, condiţia esenţială este abandonarea fumatului, indiferent că vorbim de ţigări clasice sau de dispozitive electronice. Dincolo de dependenţa de nicotină, una din cele mai mari provocări pentru fumător este să-ţi corecteze dependenţa de gest, iar acest lucru se poate face numai prin educaţie comportamentală”, spune medicul.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns