Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Reprezentantii administratiilor locale nu sunt interesati de protejarea naturii

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pe teritoriul Maramuresului sunt desemnate noua situri Natura 2000

[slideshow id=5412]

Luni a avut loc lansarea proiectului “Managementul Durabil al sitului Natura 2000 – Ignis”. Valoarea contractului de finantare este de 2,6 milioane lei, scopul proiectului fiind realizarea unei retele pentru a asigura conservarea habitatelor naturale de interes comunitar si supravietuirea speciilor amenintate cu disparitia si celor rare.

Reteaua Natura 2000 include in prezent 20.000 de situri in tarile membre UE, reprezentand o cincime din suprafata acestora. Declararea unei zone ca sit Natura 2000 este dovada ca zona respectiva are valoare naturala deosebita, o biodiversitate ridicata, putand genera venituri din ecoturism si din alte activitati asociate (produse alimentare traditionale etichetate, obiecte de artizanat.)

Pe teritoriul Maramuresului sunt desemnate noua situri Natura 2000< Arboretele de castan comestibil din Baia Mare, Defileul Lapusului, Gutai – Creasta Cocosului, Zonele umede de pe platoul Ignis, Muntii Maramuresului, Tisa Superioara, Valea Izei, Dealul Solovan si Muntii Rodnei.

Ileana Glodeanu, managerul de proiect, a prezentat continutul proiectului, etapele lui, metodele de constientizare a publicului, care vor fi workshopuri pentru cadre didactice si ONG-uri, seminarii pentru factorii decizionali, adunari publice. Se vor organiza si evaluari ale grupurilor tinta, in vederea obtinerii unui feed-back asupra rezultatelor proiectului.

“Obiectivul general este protectia si imbunatatirea biodiversitatii si patrimoniului natural prin dezvoltarea cadrului de management al sitului Natura 2000 si constientizarea comunitatilor si autoritatilor locale”, a subliniat Viorel Iancu, directorul executiv al Agentiei pentru Protectia Mediului Maramures.

Film documentar despre Situl Natura 2000 Ignis

Ileana Glodeanu a mai subliniat ca in cadrul acestui proiect se va realiza si un film documentar despre Situl Natura 2000 Ignis. La intocmirea si demararea acestui proiect au mai avut un rol activ si Asociatia Ecologic si Geomed, care au colaborat cu Agentia pentru Protectia Mediului Maramures. Din pacate, la prezentarea proiectului nu au fost prezenti reprezentanti ai administratiilor locale vizate de acest proiect, fapt ce denota totalul dezinteres al lor fata de protejarea naturii. Sa speram ca seminariile organizate pentru ei vor avea mai mult succes si vor reusi sa ii implice in protejarea siturilor in decursul celor 35 de luni ale desfasurarii proiectului.

Miradona Balog

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns