Image 1
Image 2

DEMERSURI PENTRU ENERGIE

România a fost exportator net de energie în primele patru luni

Balanţa import-export de energie trebuie să fie în favoarea României, iar în primele patru luni ale acestui an ţara noastră a fost exportator net.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

“A fost o preocupare continuă de a ne reasigura că România intră pe drumul independenţei energetice. Practic, eforturile acestea nu trebuie să se oprească. Eforturile trebuie să fie continue. Este un deziderat pe care Guvernul României şi l-a asumat.

 

Trebuie să redevenim independenţi energetic. Balanţa de import-export trebuie să fie în favoarea României din toate punctele de vedere şi vedem, de la nivelul reglementatorului, că, pentru primele patru luni ale acestui an, în fiecare lună am fost exportator de energie. Practic balanţa s-a înclinat în favoarea curgerii energiei din România către celelalte pieţe, evident şi pe fondul unui sezon bogat în ploi, fapt care a crescut practic producţia de energie electrică, în special pe partea de hidro, lucru care ne-a dat posibilitatea să furnizăm energie electrică şi pe celelalte pieţe, nu doar pe piaţa internă”, a spus Niculescu la Aspen Energy Summit.

Din punct de vedere al gazelor naturale, a adăugat el, producţia ţării noastre, cu eforturi investiţionale, a rămas oarecum aceeaşi, foarte puţin în scădere din partea unui mare producător de gaze naturale. “Cel mare producător de gaze naturale a reuşit să-şi menţină nivelul de producţie relativ constant, prin investiţii, repet”, a punctat preşedintele ANRE.

De asemenea, George Niculescu a subliniat că România nu trebuie să mai revină la situaţia de a depinde de importurile de gaze din Federaţia Rusă. Acesta a reamintit demersurile făcute în ceea ce priveşte gazele naturale, precum acordul-cadru semnat între Romgaz şi compania SOCAR din Azerbaidjan privind furnizarea a un miliard de metri cubi.

“Deci, demersuri pe care România le-a făcut tocmai pentru a-şi asigura independenţa energetică, practic reducerea legăturilor energetice cu tot ce înseamnă produse care vin din Federaţia Rusă şi, de ce nu, să şi fim exportatori de siguranţă energetică către statele din vecinătate”, a mai spus Niculescu.
El a menţionat că România este interconectată din punct de vedere al transportului de energie electrică cu toţi vecinii, pe partea de gaze naturale lipsind interconectorul cu Serbia, interconector care ar face ca această ţară să beneficieze de încă un furnizor de gaze naturale, pe lângă cel pe care în mod tradiţional îl are. În eventualitatea în care, din punct de vedere strategic, geopolitic, şi-ar dori să-şi schimbe furnizorul, ţara noastră fiind gata să-şi asume acest rol, cum de altfel, în mare parte, şi l-a asumat pentru Republica Moldova.

2 comentarii

  1. Azomures (o spun pentru cei care vor sa stie) nu este “sacrificat”. Toate problemele lor s-au rezolvat, au la dispozitie gaz ieftin. Problema este ca ei nu se grabesc sa porneasca toate instalatiile, prefera sa importe ingrasaminte ieftine si sa le distribuie in tara. Nu-i poti obliga, este firma privata si procedeaza cum cred ei ca e mai bine.

  2. Daca se produce atat de multa energie electrica si gaze cu care va laudati astfel incat ati ajuns sa le exportati, atunci de ce nu dati romanilor si intreprinderilor din rromania energie electrica si gaze mai ieftine pe undeva in jurul pretului de productie ????. De ce a fost necesar sa sacrificati Azomuresul ?….

Lasă un răspuns