Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

România între ultimele 10 ţări din UE la producţia de lapte

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

În primul trimestru al anului în curs România a înregistrat o creştere de 12,5% a cantităţii de lapte colectat, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului trecut. Ca urmare a acestei creştere se situează pe primul loc în Uniunea Europeană (UE) din acest punct de vedere si pe ultimele 10 ca producţie totală.

Faptul este menţionat într-un raport recent al Observatorului European pentru Piaţa Laptelui din cadrul Comisiei Europene.

Cu toată creşterea, România se află pe ultimele locuri din UE, fapt ce dovedeşte că această creştere este insuficientă pentru a ieşi din zona să-i spune gri a producţiei de lapte. Ea este între ultimele 10 ţări din UE cu producţia de lapte.

În primele trei luni ale anului, procesatorii au colectat circa 216.000 de tone de lapte crud de vacă, în creştere cu 12,5% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut. Pe locul doi se situează, la egalitate, Marea Britanie şi Letonia (+12%). Scăderi ale cantităţii de lapte colectat au înregistrat ţări precum Grecia (-3,8%), Republica Cehă (-2%) şi Bulgaria (-0,5%).

La nivel european, cantitatea de lapte colectat În primele trei luni din acest an, la nivel european, cantitatea de lapte colectat a crescut cu 5,8%, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, în prezent fiind de 36,45 de milioane de tone.

România este a şaptea ţară din UE ca populaţie şi deţine cele mai multe exploataţii agricole. Sectorul laptelui românesc produce mai puţin decât ţări semnificativ mai mici, dar mai dezvoltate, precum Danemarca, Belgia, Portugalia sau Lituania.

Şi pe mai departe Germania rămâne cel mai mare producător de lapte din UE, cu o cantitate de 7,79 de milioane de tone colectată în primele trei luni ale anului. Ea este urmată de Franţa (6,7 milioane de tone), Danemarca (3,65 milioane de tone), Olanda (3,14 milioane de tone), Italia (2,49 milioane de tone), Polonia (2,4 milioane de tone) şi Spania (1,49 de milioane de tone).

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Timp de așteptare de 60 de ore în vama Halmeu

COZI IMENSE

Timp de așteptare de 60 de ore în vama Halmeu

Sute de TIR-uri aşteaptă să treacă din România în Ucraina prin vama Halmeu, timpul de aşteptare fiind, marţi, de aproximativ 60 de ore, adică două zile şi jumătate, informează aplicaţia Inspectoratului General al Poliţiei de Frontieră (IGPF).