Image 1
Image 2

O NOUĂ OBLIGAȚIE

Românii își vor monta repartitoare la calorifere până de Anul Nou

Consumul de energie termică va trebui monitorizat de către toți românii care sunt racordați la sistemele centrale de încălzire.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Repartitoarele de căldură vor fi montate până la sfârșitul anului în curs, după cum se specifică în lege. În caz contrar, amenzile sunt destul de usturătoare pentru cei care nu respectă acest nou imperativ legal.

 

 

Fiecare calorifer individual va dispune de un repartitor instalat, prevederile legale aplicându-se atât spațiilor comerciale, cât și spațiilor de locuit. Termenul limită pentru ca aceste repartitoare să fie montate este ultima zi din luna decembrie a anului în curs. Cei care nu respectă noua lege, s-ar putea alege cu amenzi usturătoare.

 

“Cu ajutorul sistemelor tehnice de stabilire a consumurilor individuale de energie termică, cu citire de la distanță, veți plăti exact cât consumați! În imobilele de tip condominiu și în clădirile mixte racordate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică sau dotate cu o sursă centrală de încălzire sau de răcire este obligatorie montarea contoarelor individuale până la 31 decembrie 2023 pentru individualizarea consumurilor de energie pentru încălzire/răcire și apă caldă la nivelul fiecărui apartament sau spațiu cu altă destinație decât cea de locuit.

 

Prin contorizarea individuală se poate realiza o economie de energie și, implicit, o reducere a cuantumului facturii. Comisia Europeană a identificat în contorizarea individuală un potențial de 15-30% de economisire a energiei, reducere a costurilor și diminuare a emisiilor de CO2. Fiecare proprietar plătește consumul aferent apartamentului său și cota-parte din consumul comun, evidențiate în nota de consum individual pusă la dispoziție lunar de firma autorizată de ANRE”, anunță ANRE.

 

Cuantumul amenzilor stabilite pentru locatarii spațiilor unde lipsesc repartitoarele

 

Numai în Capitală există aproximativ 275.000 de locuințe unde este necesară montarea acestor sisteme de măsurare. Și în Oradea sunt mii de locuințe care se încălzesc cu apa geotermală, și care nu au montate repartitoare. Măsurarea și cuantificarea consumului se efectuează în funcție de metri pătrați din fiecare locuință încălzită. În județul Satu Mare există zăcăminte de ape geotermale, însă autoritățile nu sunt interesate să scadă facturile sătmărenilor la căldură, precum se întâmplă în Oradea, spre exemplu, unde, în ultimii ani, s-au făcut investiții imense în exploatarea apelor geotermale.

 

De menționat este faptul că județul Satu Mare are un potențial uriaș în ceea ce privește resursele de ape geotermale. Cea mai mare concentrație de astfel de bogății naturale se regăsește chiar în județul Satu Mare, din întreaga țară și chiar din Europa, potrivit unui studiu prezentat cu ani în urmă, de Consiliul Județean.

 

Totuși, acei orădeni și bucureșteni care nu se conformează noilor prevederi, vor avea de achitat o amendă de 1000 de lei. Pe de altă parte, montarea repartitoarelor într-un apartament cu două camere și patru calorifere poate trece de suma de 280 de lei, în cazul în care calculul se face cu prețul de 70 de lei cu TVA  inclus, pentru un repartitor. Desigur că prețurile pot fi mult mai mari, în cazul în care există dorința de a achiziționa astfel de sisteme de măsurat mai performante. Instalarea repartitorului și a unui robinet de reglare a consumului de energie termică vor atrage costuri de cel puțin 125 de lei.

 

Ce funcții au aceste sisteme de măsurare a energiei termice?

 

Desigur că rolul de bază al repartitoarelor de energie termică este acela de a măsura consumul aferent unei luni. Sistemele de măsurare sunt echipate cu două tipuri de senzori. Este vorba despre cei care înregistrează și măsoară căldura emanată de calorifer, și un altul care monitorizează temperatura aerului dintr-o încăpere.

 

În cazul în care românii doresc să dețină și să utilizeze alte surse de încălzire într-o anumită încăpere din locuință sau spațiul de activitate, o pot face liniștiți, deoarece acest lucru nu va perturba activitatea repartitorului. Aparatul înregistrează consumul doar atunci când temperatura radiatoarelor este mai mare decât cea a aerului din cameră.

Sigla Informatia Zilei

Asculta acest articol