Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

ANALIZA SALARIILOR MEDII COMPARATE

Românii, printre cei mai slab plătiți din Europa

Românii, printre cei mai slab plătiți din Europa
Ungurii și polonezii sunt plătiți puțin mai bine, cu 11 euro, respectiv 11,9 euro pe oră.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

Românii se află în coada clasamentului salarial european, fiind printre cei mai prost plătiți angajați din regiune, alături de bulgari, conform datelor furnizate de Eurostat și analizate recent.

 

 

Potrivit Eurostat, românii au cel mai mic salariu mediu pe oră din Uniunea Europeană, cu puțin peste 10 euro. Această cifră este apropiată de media din Letonia, dar inferioară comparativ cu Ungaria și Polonia. În schimb, Luxemburg înregistrează cele mai mari câștiguri, cu o medie de 24 de euro pe oră.

 

 

Harta salariilor medii pe oră în Europa, realizată de Visual Capitalist pe baza datelor Eurostat, evidențiază diferențele semnificative între regiunile nordice și vestice, care beneficiază de salarii mai mari, și cele sudice și estice, unde nivelurile salariale sunt mai scăzute.

 

 

Cu toate că costurile medii orare ascund discrepanțe substanțiale între statele UE, Bulgaria, România și Ungaria se numără printre țările cu cele mai scăzute costuri, în timp ce Luxemburg, Danemarca și Belgia se situează în partea superioară a clasamentului.

 

 

Cel mai mic salariu mediu pe oră a fost înregistrat în Bulgaria, unde angajații primesc 8 euro pe oră. România se află pe penultimul loc în clasament, cu un salariu mediu de 10,4 euro pe oră, apropiindu-se de Letonia, care înregistrează 10,7 euro pe oră.

 

 

Ungurii și polonezii sunt plătiți puțin mai bine, cu 11 euro, respectiv 11,9 euro pe oră. De menționat că salariul mediu în România a cunoscut o creștere în ultimii ani, ajungând la 10,4 euro pe oră în prezent, față de 8 euro în 2021 și 9 euro în 2022.

 

Conform datelor Institutului Național de Statistică (INS), câștigul salarial mediu net a fost de 4876 de lei în februarie 2024, în creștere cu 17 lei față de luna ianuarie 2024 și cu 14,2% față de aceeași perioadă a anului precedent. Activitățile din sectorul serviciilor în tehnologia informației au înregistrat cele mai mari câștiguri medii nete (11297 lei), în timp ce fabricarea articolelor de îmbrăcăminte a generat cele mai mici venituri (2729 lei).

 

CITEȘTE ȘI: Angajaţii din Satu Mare, mai prost plătiţi decât cei din Sălaj şi Bihor

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns