Image 1
Image 2

APE MARI ÎN JUDEȚUL SATU MARE

Râul Tur, peste faza de apărare la Călinești – Micula

      Problemele în ceea ce priveşte evoluţia hidrologică de la noi din judeţ pare să nu se încheie.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Potrivit informaţiilor transmise de către Administrația Bazinală de Apă Someș-Tisa, râul Tur, pe sectorul aval de acumularea Călinești-Oaș, rămâne sub incidența codului galben hidrologic până sâmbătă, 6 ianuarie, la ora 9.

În dimineaţa zilei de vineri, 5 ianuarie 2024, se înregistrau depășiri ale pragurilor de apărare în aval de acumularea Călineşti-Oaş, pe sectorul îndiguit al râului Tur (Călineşti-Oaş – Turulung – Micula).
De asemenea, acumularea Călineşti-Oaş se află în faza I de apărare.

 

Precizăm că acumularea Călinești-Oaș atenuează debitele produse pe cursurile de apă din bazinul hidrografic superior al râului Tur. În aval de acumulare debitele evacuate sunt controlate, râul Tur fiind îndiguit.

 

Pe râul Someş, după cum ne-a spus Vasile Andrieş, directorul Sistemului de Gospodărire a Apelor – SGA Satu Mare, raportat la cota de atenţie, fluctuaţiile de debit au fost şi sunt nesemnificative, fiind vorba despre aproximativ 200 de centimetri până a atinge această coată. În utimele zile au fost înregistrate creşteri de nivele pe râul Lăpuş, iar pe râul Crasna se înregistrează scăderi ale nivelelor. Polderul de la Moftin a fost golit. Mai intră apă atunci când sunt puse în funcţiune pompele de mare capacitate ale ANIF.

 

Reducerea ariei precipitaţiilor şi răcirea vremii în zilele care urmează vor contribui la scăderi de debite, implicit de nivele ale râurilor din judeţul Satu Mare.

 

Citește și

Noi gospodării inundate în județul Satu Mare

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Sigla Informatia Zilei

Anotimpul alianțelor

Alianțele politice nu sunt valoroase în sine, ele fiind mai degrabă niște calcule privind câștigurile și pierderile.