Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

IFPLUSRETETA RULADA DE VITA

SĂ NE ÎNTOARCEM LA TRADIȚII

Cu un miros îmbietor și un gust autentic, rulada de vită este un preparat perfect pentru masa de Crăciun. În această rețetă clasică, vom explora cum să pregătim acest delicios fel de mâncare.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Toamna și iarna aduc cu sine arome prăjite și mirosuri îmbietoare de sosuri, care se răspândesc prin întreaga casă pe măsură ce întunericul se lasă, creând o atmosferă reconfortantă. Poate că îți amintești din copilărie vizita de duminică la bunici, când mirosul ruladelor cu vită gătite de bunica pătrundea prin crăpătura de sub ușa apartamentului și se răspândea prin casa scării.

 

Ruladele de vită reprezintă un clasic în bucătărie, fiind apreciate în Germania, Austria (sub numele de „Rindsvögerl”), Polonia și Republica Cehă. Umplutura tradițională include muștar, bacon, murături și ceapă. Totuși, există și alternative, cum ar fi umplutura cu ciuperci și șuncă sau carne de bratwurst. În rețeta de mai jos, ne vom concentra pe varianta de bază.

 

Instrucțiuni:

 

Aplatizați ușor o felie de ruladă de vită pe o suprafață de lucru, sarați și piperiți, apoi întindeți muștar pe suprafața ei.
Așezați una sau două felii de bacon pe lungime, în funcție de lățimea bucății de carne.
Adăugați ceapă tocată și castraveți murați la nivelul celei mai late părți a bucății de carne.
Îndoiți bucata de carne peste umplutură, iar părțile laterale pot fi îndoite în interior, dacă este necesar.
Rulați totul într-o rolă, fixând cu ace de ruladă, scobitori sau sfoară de bucătărie.
Prăjiți rulada învelită pe toate părțile la foc mare, apoi scoateți-o din tigaie.
Pregătiți supa de legume tăind legumele în bucăți mici: țelină, morcov, praz, ceapă etc.
Frigeți supa de legume în tigaia folosită anterior, adăugând pastă de tomate și amestecând bine.
Cernați peste legume zahăr pudră și lăsați-l să se caramelizzeze ușor în timp ce amestecați.
Deglazați cu un pahar de vin roșu și amestecați bine, adăugând apoi bulion și lăsând să fiarbă.
Adăugați ruladele prăjite în sosul care fierbe și completați cu sucul de carne extras.
Lăsați ruladele să fiarbă ușor în sos timp de aproximativ 90 de minute, amestecând din când în când.
Dacă este necesar, adăugați lichid suplimentar (vin roșu, bulion sau apă) pentru a menține nivelul sosului.
Scoateți ruladele la finalul timpului de gătire și păstrați-le calde.
Separați o parte sau toată supa de legume, lăsând sosul să fiarbă și condimentați-l cu sare și piper după gust.
Opțional, adăugați coajă de portocală sau lămâie, ghimbir zdrobit sau usturoi la sfârșitul procesului de gătire.
Reîncălziți ruladele în sos și serviți-le cu garnituri clasice precum cartofii, găluștele, pastele sau legumele fierte la abur.

 

Ingrediente

(pentru 6 persoane):

 

6 felii rulada de vita, proaspat taiate de macelar (aprox. 1 kg)

12 felii de bacon

6 linguri muștar

6 corniși mici în fâșii, felii sau cuburi

3 cepe (de asemenea tocate)

Piper, sare, foi de dafin

Ace de rulada, scobitori sau sfoară de bucătărie

1 kg supă amestecată de legume (tăiate cubulețe)

1 sticla de vin rosu sec

750 ml bulion pasta de rosii zahar pudra

eventual coaja de citrice, usturoi, ghimbir pentru a asezona sosul

 

Garnituri: cartofi, legume la alegere

 

Poftă bună și Crăciun Fericit! ️

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Coliva: O Rețetă de Suflet cu Origini Sacre

COLIVA: De la rădăcini agrare la simbolul învierii în tradiția creștină

Originea colivei se pierde în adâncul tradițiilor creștine ortodoxe și catolice, fiind strâns legată de practicile de comemorare ale celor decedați. Se crede că obiceiul preparării și oferirii colivei datează din primele secole creștine, având rădăcini în tradițiile agrare pre-creștine, când grâul, simbol al vieții și învierii, era folosit în ritualuri pentru fertilitate și recolta bogată.