Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Să nu uităm de școlile de vară

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Impactul școlilor de vară organizate de aproape toate partidele nu poate fi ignorat, chiar dacă efectele pe termen lung sunt minime.
    De-a lungul timpului s-au impus câteva partide ca foarte bune organizatoare. Pe primul loc se află, fără îndoială, școala de vară de la Tușnad. Se remarcă în fiecare an prin prezența politicienilor din Ungaria.

Este un bun prilej pentru lansarea unor slogane foarte utile în campaniile electorale atât din România cât și din Ungaria. Discursurile pro Ungaria Mare, declarațiile de autonomie a Transilvaniei dau apă la moară partidelor și liderilor extremiști români, dar mobilizează și electoratul partidelor maghiare. În ultima vreme UDMR a jucat un rol secundar, Laszlo Tokes monopolizând întâlnirea. A primat buna lui relație cu Viktor Orban. Dintre politicienii români invitați la Tușnad s-a detașat Traian Băsescu, bun amic cu Orban pe relația cu Partidul Popular European.

Ediția de anul acesta este mai specială. În sensul că Viktor Orban este cel care se află în campanie electorală, iar FIDESZ-ul are nevoie de o susținere din partea maghiarilor din afara granițelor Ungariei. Anul trecut, de pildă, în România fiind campanie electorală, întâlnirile din Secuime i-au fost utile lui Traian Băsescu. Invitate și anul acesta, partidele de dreapta românești, au o bună ocazie de a strânge rândurile în cadrul familiei europene creștin-democrate. Ele au nevoie de unitate, însă fiind atât de dezbinate doar o mână de fier le mai poate strânge la un loc. A cui este acea mână nu este greu de ghicit.

:colile de vară sunt organizate în ideea de a instrui tineretul. În urmă cu câțiva ani s-au remarcat tinerele liberale dezbrăcate sau social democratele dansând în jurul lui Mircea Geoană. Prin 2009, tot la o școală de vară, democrat liberalul Ioan Oltean s-a făcut remarcat prin “broscoiul” care-i stătea în gât, declarație care a stat la baza ruperii alianței dintre PDL și PSD.

Cam în aceeași perioadă președintele Băsescu dădea sfaturi de politician uns cu toate alifiile tineretului PDL, promițând că va înființa o școală politică după terminarea mandatului. A terminat PDL-ul înainte de a-și sfârși mandatul prezidențial.

Victor Ponta și-a petrecut în fruntea organizației de tineret o lungă perioadă de timp. El este, de fapt, singurul lider președinte de la tineret care a făcut saltul la politica mare. Se întâmplă foarte rar ca unul dintre juniori să-și facă un loc la seniori dacă nu are pile și relații. După valoare nu se prea fac alegeri, iar selecția naturală trece de multe ori fie prin paturile liderilor, fie prin afaceri comune. :colile de vară sunt un bun prilej de a clădi prietenii trainice. Unii dintre tineri știu acest lucru și refuză compromisul, alții acceptă cutumele și reușesc să-și croiască o carieră politică.

Dintre toate școlile estivale cea de la Balvanyos este cea mai politizată. Viktor Orban a făcut din ea un fel de incursiune anuală în inima Transilvaniei. Anul acesta au transmis în direct nu mai puțin decât patru televiziuni din Ungaria, ceea ce denotă marele interes al publicului maghiar față de această manifestare politică. Nu riscăm nimic afirmând că în România nu are termen de comparație cu niciuna dintre școlile de vară ale partidelor românești.

Interesul este maxim pentru că se dicută probleme arzătoare, extrem de sensibile, care vizează fără dubiu istoria și destinul Transilvaniei. Învăluite în ambalajul democrației, declarațiile denotă, totuși, o stare de spirit care nu poate fi ignorată.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Editorial Informatia Zilei

Ultimele atacuri, ultimele mesaje

Politicienii transmit în aceste zile ultimele mesaje, ultimele chemări la vot a cetățenilor. Marcel Ciolacu este convins că după alegerile locale administrația nu ar mai trebui să aibă culoare politică.