Image 1
Image 2

SĂRBĂTOARE ÎN SATU MARE: Biserici pline de praznicul Înălţării Sfintei Cruci

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Praznicul Înălţării Sfintei Cruci pe care Biserica îl cinsteşte în fiecare an la 14 septembrie prin post şi rugăciune a fost şi de această dată un bun prilej pentru numeroşi sătmăreni de a trece pragul bisericilor pentru a participa la sfânta liturghie rânduită acestei sărbători.

Înălţarea Sfintei Cruci sau Ziua Crucii cum mai este cunoscută în popor a făcut şi de această dată ca sfintele lăcaşuri să fie pline, poate nu atât de mult ca într-o zi de duminică însă apreciabil pentru a remarca evlavia oamenilor faţă de Crucea Mântuitorului, acest semn al biruinţei, dătător de viaţă şi speranţă, ocrotitor şi păzitor al credincioşilor.

La Biserica Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena de la Cap Pod Golescu din municipiul Satu Mare a fost alai de credincioşi. Icoanele au fost împodobite cu flori, la fel şi crucea căreia oamenii s-au închinat ca prim gest la intrarea în biserică. În mulţimea de oameni am întâlnit o credincioasă care abia ieşise din tura de noapte de la spital. Deşi obosită după o gardă lungă, femeia şi-a plecat genunchii şi s-a rugat, a stat până la finalul slujbei pentru împărtăşirea cu sfintele taine şi binecuvântare. Mulţi alţi oameni asemeni ei au păşit în biserică cu acelaşi suflet încărcat de speranţă şi încredere în puterea izbăvitoare a crucii Mântuitorului. În biserică s-a cântat troparul sărbătorii, cântece şi pricesne închinate Sfintei Cruci, s-a citit evanghelia şi s-a rostit cuvântul de învăţătură. Predica păritelui Gabriel Gorgan a reliefat împortanţa acestei sărbători, fiind cea mai veche din praznicele de peste an închinate sfintei cruci. S-a adus în atenţia credincioşilor contribuţia pe care împăratul Constantin şi mama sa, Elena au avut-o în favoarea creştinismuluui şi contextul istoric al găsirii Sfintei Cruci. Totodată au fost evidenţiate câteva din argumentele acestui simbol al creştinismului.

“Credem în puterea sfintei cruci, credem că ea a devenit sfinţitoare prin faptul că pe altarul său, pe lemnul sfintei cruci Mântuitoru Iisus Hristos şi-a dat viaţa, ne-a răscumpărat din păcatul strămoşesc pentru a ne redeschide porţile Împărăţiei lui Dumnezeu. Crucea este armă împotriva diavolului, ea este o putere pentru cei care cred în ea, dătătoare de viaţă. (…)Să ne purtăm paşii pe calea care duce la mântuirea sufletelor noastre. Dacă avem ca şi ţintă împărăţia lui Dumnezeu, crucea lui Hristos ne este sprijin” au fost câteva din învăţăturile predicii părintelui Gabriel Gorgan.

Cultul Sfintei Cruci se bucură de un mare respect în viaţa religioasă a creştinilor. Aşa cum am menţionat în rândurile de mai sus ea ocupă un loc împortant în tradiţia locuitorilor judeţului Satu Mare. În afara zilei de 14 septembrie, când prăznuim Înălţarea Sfintei Cruci, Biserica a mai rânduit şi alte trei date în cursul anului, destinate cinstirii Crucii: Duminica a treia din Postul Mare (a Sfintei Cruci), 7 mai (Arătarea semnului Sfintei Cruci la Ierusalim) şi 1 august (Scoaterea Sfintei Cruci). De asemenea, zilele de miercuri şi vineri ale fiecărei săptămâni sunt închinate Sfintei Cruci, întrucât ne aduc aminte de patimile Mântuitorului nostru Iisus Hristos.

”Crucea pentru noi este semnul negrăitei lui iubiri de oameni, este simbolul marii Lui purtări de grijă pentru noi. Crucea a mântuit lumea, a întors lumea la Dumnezeu, a alungat rătăcirea, a adus din nou pe lume adevărul, a prefăcut pământul în cer şi i-a făcut pe oameni îngeri. Din pricina crucii demonii nu mai sunt înfricoşători ci uşor de dispreţuit. Nici moartea nu mai este moarte, ci somn. Totul se sfinţeşte şi se lucrează prin semnul Crucii”, sunt câteva din cuvintele sf. Ioan Gură de Aur despre Cruce.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with