Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Sarea iodată în accepţiunea specialiştilor

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Părerile privind necesitatea consumării ca aliment a sării de bucătărie iodate sau renunţarea la ea sunt împărţite. Până şi o serie de specialişti se contrazic pe această temă.

Numeroşi cercetători şi medici, din România şi din străinătate, familiarizaţi cu această problemă, prezintă diverse versiuni oficiale. Studii minuţioase în acest sens au revelat că un consum sporit de compuşi sintetici ai iodului creşte incidenţa unor afecţiuni tiroidiene autoimune, favorizează supradezvoltarea şi chiar apariţia unor procese inflamatorii la nivelul glandei tiroide.

Consumul de compuşi sintetici ai iodului (ioduri şi iodaţi) produce alergie şi măreşte intoleranţa la substanţele care conţin acest element (de exemplu, cele folosite în radiologie).

Din experienţa altor ţări, precum Anglia, Zair, Argentina, Australia, unde s-a practicat iodarea parţiala a sării, în unele oraşe sau comunităţi, s-a demonstrat că procedeul trebuie întrerupt imediat deoarece a crescut îngrijorător numărul cazurilor de hipotiroidie, hipertiroidie (inclusiv Basedow), cancer tiroidian, precum şi numărul cazurilor de alergie la iod.

Unele boli enumerate, precum cancerul tiroidian şi unele reacţii anafilactice la iod (pot fi şocuri anafilactice) sunt mortale. În Tasmania, ţara care a “beneficiat” de iodarea obligatorie a sării şi a altor alimente, s-a remarcat faptul că rata cancerului tiroidian a crescut de trei ori.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns