Image 1
Image 2

ALIMENTAȚIE ECHILIBRATĂ

Sarea ne influențează sănătatea și bunăstarea

A început numărătoarea inversă pentru obținerea corpului perfect, numai bun de etalat la petrecerile de sezon sau la reuniunile de la sfârșit de săptămâna.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Așa că acum este momentul perfect să scapi de cele câteva kilograme în plus care nu îți dau pace, de celulita și de retenția de apă.

 

 

Primul pas esențial ar fi să reduci consumul de sare! Motivul este simplu< excesul, destul de frecvent în rândul românilor, dăunează și sănătății, și siluetei! Nu e vorba de acumulare de kilograme de grăsime, ci de kilograme în plus de apă (retenția de lichide), care stagnează fie la nivelul gambelor, fie în țesuturile mai grase, îngreunând microcirculația, afectând aspectul și elasticitatea pielii.

 

Vestea bună este că poți scăpa de aceste kilograme de lichid mult mai simplu decât de cele de grăsime, fie prin drenaj limfatic, masaj și alte terapii corporale, mișcare și bineînțeles, punând solnița cu sare în cel mai ascuns cotlon al dulapului din bucătărie!

 

E cel mai simplu gest, pentru că oricum nu vei sta să măsori câtă sare adaugi în mâncare! Și este posibil să depășești cele 5 grame permise zilnic!

 

 

Alți dușmani ai siluetei

 

 

Renunță la mezeluri, produse de patiserie, telemea veche, brânză sărată, snacks-urile diverse care înglobează cantități uriașe de sare! Aceasta poate duce la retenția de apă în corp și de aici până la picioare umflate și butucănoase, celulita și piele ternă nu este decât un pas!
Și ca să nu te g]ndești din start că este imposibil să gătești fără sare, marii bucătari recomandă câteva trucuri utile pentru a da gust mâncării, chiar în lipsa celui mai popular ingredient, atât de blamată sare.

 

Un prim sfat ar fi să marinezi cărnurile cu mai puțină sare, dar cu multe condimente, ceapă, usturoi, oțet sau suc de fructe citrice, înainte de a le prepara. Apoi să asociezi diversele tipuri de carne cu fructe, pentru a le scoate gustul în evidență. Gătitul la abur sau în folie poate, de asemenea, să potențeze gustul alimentelor, chiar fără a pune sare în mâncare. Apoi, nu uita de sosuri și dressinguri. Cele din comerț au de asemenea, mulți aditivi, monoglutamat de sodiu și sare. Îți poți prepara un mixt preferat din ingredientele cumpărate separat, adăugând puțin suc de citrice (lămâie, lime sau portocală), iaurt, muștar, plante aromatice proaspete. Vor face diferența în farfurie. De asemenea, poți miza și pe crustele crocante și aromate de semințe de dovleac, floarea-soarelui, fistic, nuci, etc.

 

Pentru cei care au afecțiuni cardiace și suferă de hipertensiune, precum și pentru cei cu afecțiuni renale, renunțarea la gestul de a adăuga sare de bucătărie (NaCl sau clorură de sodiu) în mâncare este vital. În plus, există opțiuni mai sănătoase, precum “sarea medicinală” sau “sarea fără sodiu”, mai exact, formule pe baza de clorură de potasiu, cu un gust asemănător sării obișnuite, care conțin acest mineral, potasiu (K), extrem de util pentru buna funcționare a inimii și a sistemului circulator.

 

 

Ce arată studiile

 

 

În ultimii ani, oamenii de știință au început să investigheze dacă sarea influențează sau nu obezitatea în vreun fel. Ei au descoperit multe lucruri nu tocmai benefice în legătură cu acest ingredient nelipsit de pe mesele noastre.

 

În 2015, oamenii de știință chinezi și britanici au raportat că grăsimea corporală a crescut cantitativ în cazul adulților și copiilor care urmau diete bogate în sare. Consumul unui gram în plus de sare, în fiecare zi, a crescut riscul de obezitate la copii cu până la 28%, iar la adulți cu până la 26%. Autorii studiului spun că nu știu de ce sarea are acest efect, însă alte studii sugerează că sarea poate să modifice modul în care corpul nostru “arde” grăsimea.

 

Un studiu australian publicat în 2016 a găsit o asociere între dietele bogate în sare și un risc cu 23% mai mare de obezitate în cazul copiilor de vârstă școlară. Este posibil ca acești copii să mănânce mai mult, deoarece sarea face ca alimentele să aibă un gust mai bun, au sugerat autorii acestei cercetări. Tot ei au speculat și că atunci când li s-a făcut sete, după o masă bogată în alimente sărate, copiii au ales, cu mare ușurință, să bea niște băuturi carbogazoase bogate în calorii.

 

Chiar dacă aceste studii arată o legătură între sare și grăsimea corporală, un consum mai mare de alimente și obezitate, cercetările nu arată că sarea este cea care face ca aceste lucruri să se întâmple. Este nevoie de mai multe studii pe această temă, pentru ca oamenii de știință să înțeleagă mai bine care este rolul sării.