Image 1
Image 2

CITIȚI ETICHETA!

Unele gustări de post au până la 50 de aditivi

Avem aproximativ o săptămână de când am intrat în Sfântul Post al Crăciunului, perioadă cu o deosebită importanță și însemnătate pentru toți creștinii.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Pe parcursul celor șase săptămâni de abținere de la alimentele “de dulce”, românii caută alternative la alimentele din carne, lapte și ouă.

 

Pentru a putea să le înlocuiască fără prea mari dificultăți, românii apelează la preparatele vegetale din soia, în special când vine vorba despre mezeluri precum cârnați vegani, parizer, șuncă sau chiar salam.

 

Alternativele sunt nenumărate, însă lista cu cele care au o etichetă cât de cât “curată” , fără prea mulți aditivi, este destul de restrânsă și presupune costuri destul de ridicate. Cei care sunt familiarizați deja cu astfel de produse le pot achiziționa în special din plafare, care le oferă o gamă largă de sortimente.

 

 

La capitolul lapte, și aici sătmărenii au nenumărate variante și produse înlocuitoare la care pot apela, pentru a avea pe masă o băutură de calitate. Începând de la sortimentele preparate din soia, migdale, orez sau ovăz, și încheind cu diferite gusturi precum cel natural, cu vanilie, cacao sau căpșuni, sătmărenii găsesc aceste feluri de lapte vegetal aproape la orice magazin alimentar.

 

Este deci la îndemâna oricui să țină post, dacă își dorește cu adevărat. Singura problemă apare atunci când citim eticheta, lucrurile complicându-se puțin.

Dacă vorbim despre sortimentele de pateuri de pe piață, și analizăm eticheta, putem vedea foarte ușor că nu toți producătorii se feresc de aditivii pe care să-i adauge în produse.

 

Cumpărătorul are două variante foarte simple pentru a se lămuri imediat dacă un aliment sau un produs alimentar este sau nu potrivit pentru a fi consumat de el sau de membri familiei sale.

 

Fie citește cu atenție toate etichetele alimentelor pe care le ia de pe raft, fie apelează la aplicația oferită de InfoCons, care deține informații despre numărul de aditivi alimentari, cantitatea de zahăr, cantitatea de sare, proveninența ingredientului principal etc. din produsele ce vor fi consumate cu preponderență în Post.

 

 

Cu ajutorul Aplicatiei Gratuite InfoCons consumatorii află numărul total de E-uri din gustarea de post, dar și consumatorul poate face acest lucru foarte simplu. La prima citire a etichetei, cumpărătorul trebuie să știe că naturale sunt doar acele ingrediente pe care le poate pronunța ușor și imediat. Cele care au denumiri compuse și complexe sunt, de regulă, aditivi nocivi.

 

 

Cum ajungem să consumăm până la 50 de aditivi doar la o simplă gustare?

 

 

Românii care nu se interesează de eticheta produselor consumate, pot să aibă parte, numai la o simplă gustare, de cel puțin 50 de E-uri.

InfoCons vine cu un exemplu relevant în acest sens:

 

Textul integral îl puteți citi în ediția tipărită din data de 22 noiembrie 2023.

 

„Suntem în Post. Pentru cei care cu adevărat țin Post, dar și pentru cei care înțeleg ca și mod de viață să consume produse de post, ar trebui sau credem fiecare că produsele de post sunt mai aproape de natural – fără chimicale, cu multe legume. Dar, din păcate, E-urile, coloranții, conservanții sunt de cele mai multe ori într-un numeric foarte mare, iar atenționarea pentru consumatorii care doresc produse de post, trebuie să fie de două ori mai importantă prin citirea etichetei, înțelegerea ingredientelor, pentru a alege în cunoștință de cauză pentru ei, pentru copiii lor, pentru bunicii și pentru părinții lor.”, a declarat Sorin Mierlea, președintele Infocons.

 

Citește și:

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with