Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

EVENIMENT ÎN SATU MARE

Sătmărencele arată că sunt interesate de propria sănătate

Ziua de 1 octombrie declarată Ziua Internaţională de luptă împotriva cancerului la sân a fost marcată la Satu Mare printr-un simpozion la care au participat zeci de femei şi cadre medicale.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Evenimentul a ajuns la cea de-a VI-a ediţie fiind organizat de Asociaţia de Psiho-oncologie Heathor Maedve Nectarie şi Partidul Naţional Liberal Satu Mare prin Organizaţia Femeilor Liberale Satu Mare.

Organizatorii şi-au propus şi de această dată să contribuie la creşterea gradului de conştientizare a importanţei depistării precoce a cancerului la sân şi au lansat îndemnul “Ai grijă de tine. Fă-o AZI nu “într-o zi” deoarece aşa cum spun şi ei prevenţia este cheia pentru o viaţă fără cancer mamar.

70% din cazurile de cancer se pot depista prin autopalpare

Momentul s-a dovedit de bun augur prin faptul că a reuşit şi de această dată să aducă în atenţia sătmărencelor informaţii preţioase referitoare la prevenţie, metodele de diagnostic şi tratament, etc. Fundiţa roz, semnul internaţional privind lupta împotriva acestei boli s-a remarcat în decorul sălii care găzduit evenimentul, dar şi prin panglica prinsă la reverul ţinutelor participantelor. Cuvântul de bun venit a fost adresat invitaţilor de către preşedinta Asociaţiei de Psiho oncologie, Lucreţia Kabai şi de către fostul viceprimar, Doina Feher, în calitate de co-organizator a primelor ediţii. Numeroşi specialişti din Sănătatatea sătmăreană au susţinut prelegeri referitoare la tema simpozionului.

Au vorbit: dr. Loredana Aracs Tămaş – medic primar oncolog, Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare, dr. Cornelia Annemarie Arpăşteuan-Breg – medic primar radiologie imagistică medicală la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare, dr. Cristian Cioltean – Chirurgie Generală cu competenţă în chirurgie oncologică la Spitalul Judeţean de Urgenţă Satu Mare, dr. Mircea Muncean – medic primar obstetrică-ginecologie Gynoprax, Hancsiki Cornelia  – psioholog clinician şi psihoterapeut, Alina Ristea – preşedinte OFL Satu Mare, Ciuca Renata – director vânzări.

Dr. Loredana Aracs a reiterat importanţa autoxaminării sânilor ţinând cont că 70% dintre cancerele de sân se depistează prin autopalpare. S-a vorbit despre rolul major pe care îl are un control anual la medicul specialist aşa cum se întâmplă şi în cazul testării Babeş Papanicolau sau HPV, dar şi utilitatea acţiunilor de screening ca măsură eficientă de prevenţie. La rândul ei, dr. Arpăşteuan a explicat importanţa investigaţiilor de imagistică medicală în special la categoria de vârstă 50 – 69 de ani şi a detaliat procedurile de diagnostic, respectiv  când se impune efectuarea lor (ecografie, mamografie, elastografie, RM). De asemenea medicii au tras un semnal de alarmă vizavi de creşterea incidenţei cancerului la sân la femeile cu vârsta sub 50 de ani.

“Această întâlnire a fost încă un prilej de îndemnare a femeilor să acorde mai multă atenţie asupra propriei sănătăţi şi să le reamintească faptul  că printr-un simplu control medical periodic, cancerul poate fi descoperit la timp şi poate fi tratat. Campaniile de informare, conştientizare şi prevenţie a cancerului la sân şi a cancerului de col uterin, susţinute de OFL Satu Mare s-au dovedit a fi sustenabile la nivelul întregului judeţ Satu Mare. Astfel, femeile liberale au colaborat cu autorităţile locale, au contribuit la implementarea screening-ului de col uterin în 20 de localităţi, respectiv a screening-ului mamografic în 10 localităţi” a subliniat, Alina Ristea, preşedinta Organizaţiei Femeilor Liberale Satu Mare.

Acţiunile de screening sunt parte a proiectului derulat de Institutul Oncologic ” Dr. Ion Chiricuţă” din Cluj Napoca la nivelul  a 6 judeţe din nord vestul ţării, fiind bineprimit de populaţia feminină din mediul rural, dar şi urban. Practic, cu o simplă programare telefonică femeile au putut beneficia gratuit de aceste investigaţii care în mod obişnuit nu le sunt atât de accesibile şi implică numeroase costuri.

Alina Ristea, preşedinta OFL Satu Mare a anunţat în cadrul evenimentului că organizaţia va continua aceste campanii începute încă de anul trecut, din octombrie 2022 în vederea testării gratuite a cât mai multor doritoare, în baza proiectului amintit, următoarele două localităţi prevăzute fiind Beltiug şi Pişcolt.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns