Image 1
Image 2

JUDEȚUL SATU MARE

Sătmărenii de la țară și-au plătit impozitele în proporție de 25 – 50%

Sătmărenii de la țară și-au plătit impozitele în proporție de 25 – 50%
Pe 1 aprilie a expirat termenul de plată către bugetele locale a impozitelor şi a taxelor locale, de către contribuabilii persoane fizoce şi/sau persoane juridice, aferente anului 2024.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

După acest termen, pentru restanţieri se calculează majorări şi penalizări pentru fiecare zi de întârziere. Contribuabilii care au achitat integral obligaţiile aferente întregului an până la acest prim termen de plată, au beneficiat de bonificaţia de 10% din suma datorată pentru tot anul.
Cel de al doile termen de plată, pentru obligaţiile aferente celei de a două jumătăţi a anului este 30 septembrie.
Decizia de a acordra bonificaţia de 10% pentru sumele datorate pentru întreg anul a avut la bază inclusiv dorinţa de a creşte gradul de colectare, de a asigura bugetelor locale banii necesari funcţionării şi desfăşurării diverselor activităţi.

 

 

Potrivit Legii 273/2006, cu modificările şi completările ulterioare, printre veniturile proprii ale unităţilor administrativ teritoriale se numără: impozit pe clădiri, impozit pe teren, impozit pe mijloace de transport, indiferent că facem vorbire despre persoane fizice şi/sau persoane juridice, încasarea diverselor amenzi, alocări bugetare ş.a.
În general, autorităţile locale asigură o gamă largă de servicii, precum educaţie, transport, protecţie socială, colectarea deşeurilor şi protecţia mediului etc. În plus, ele întreţin infrastructura publică necesară dezvoltării locale, deci influenţează indirect şi politicile de ocupare a forţei de muncă. Cu alte cuvinte, la nivel local se oferă acele servicii care sunt esenţiale pentru bunăstarea economică şi socială a cetăţenilor.

 

În funcţie de gradul de încasare a veniturilor proprii, în mod expres a celor provenite din impozitele şi taxele locale plătite de către contribuabilii persoane fizice şi/sau juridice, căci celelalte venituri nu au o anume ciclicitate, depinde finanţarea diverselor activităţi, funcţionarea primăriilor ş.a.

 

Scăderi ale gradului de încasare

 

De la an la an, aşa cum arată cifrele, este în sensibilă scădere procentul în care contribuabilii îşi achită cu anume ritmicitate impozitele şi taxele locale. Dacă spre exemplu numeroşi locuitori ai judeţului Satu Mare consideră că în această perioadă banii pe care îi au la dispoziţie trebuiesc îndreptaţi spre realizarea lucrărilor din Campania agricolă de primăvară, impozitele fiind poate pe locul trei, după asigurarea traiului zilnic, există persoane defavorizate, multe dintre ele nici nu se gândesc de a plăti impozite şi taxe locale la sfârşit de trimestru I, aşteptând plata de la bugetul statului a indemnizaţiilor sociale sau alte asemenea. O altă categorie de contribuabili persoane fizice care plătesc obligaţiile faţă de bugetul local doar în perioada de vară, o reprezintă cei care sunt plecaţi la muncă în străinătate, iar la venirea în vacanţă, mai ales în perioada de vară, trec pe la primării să-şi achite impozitele şi taxele datorate bugetelor locale. Şi această categorie nu poate fi neglijată.

 

Pentru a afla gradul de încasare a impozitelor şi a taxelor locale aferente anului 2024, am contactat mai mulţi primari, care ne-au confirmat faptul că mai puţin de jumătate dintre contribuabili nu s-au grăbit la plată pentru a beneficia de bonificaţia de 10%. Unele voci au reconfirmat faptul că, cei mai buni platinici se dovedesc de ani de zile pensionarii, cei care doresc să facă o anume economie pe seama bonificaţiei de 10%, dar şi pentru a-şi putea apoi gospodări banii fără grija datoriilor faţă de stat.

 

Gheorghe Jurchiş, primarul comunei Cehal, unitate administrativ teritorială în care o bună parte a populaţiei este îmbătrânită, spunea că ritmul de achitare a impozitelor şi a taxelor locale aferente anului 2024 este undeva puţin peste 35%, ceea ce nu înseamnă bine sau foarte bine, dar nu este nici foarte rău. Procentul se menţine undeva asemănător cu cel al anilor precedenţi, în ciuda faptului că se simte tot mai evident starea de sărăcire a populaţiei. Veniturilor celor din agricultură sunt diminuate în ultimii ani de evoluţiile potrivnice ale vremii, de preţurile neacoperitoare ale producţiei agricole, pensile sunt relativ mici, fără a se putea lăuda cu venituri suplimentare nici persoanele care au un loc de muncă în comună sau în afara comunei.

 

Papp Tiberiu, primarul comunei Andrid, ne confirmă un grad de încasare a impozitelor şi a taxelor locale aproape de 50%. Oamenii au o situaţie financiară modestă spre precară, motiv pentru care, în accepţiunea contribuabililor, există şi pe mai departe o altă ordine de prioritate în utilizarea banilor, nu neaparat plata impozitelor şi a taxelor locale. Adusă în discuţie prevederea legală referitoare la posibilitatea majorării cu până la 500% a impozitelor pentru întreţinerea necorespunzătoare a caselor şi a altor imobile, interlocutorul a spus că ar fi câteva situaţii, nu multe la număr care s-a încadra la supraimpozitare, dar are convingerea că acele peprsoane care nu-şi pot întreţine în condiţii bune proprietatea, sigur nu vor avea bani nici pentru majorările de impozite şi taxe.

 

Sipos Iozsef, primarul comunei Săcăşeni, o altă unitate administrativ teritorială a judeţului cu mai puţin de 1.500 de locuitori şi populaţie preponderent îmbătrânită, ne-a spus că gradul de încasare a impozitelor şi a taxelor locale până la data scadentă au fost plătite în proporţie de 40%. Este lesne de înţeles, a menţionat interlocutorul, că nu toate persoanele care au trecut pe la primărie până la 1 aprilie au plătit impozitele şi taxele locale pentru întreg anul.

 

Vasile Adrian Toma, primarul comunei Batarci, ne-a prezentat situaţia încasărilor în mod optimist, fiind oarecum mulţumit de cele 40%, trecute în acte. Gradul de încasare este considerat ca fiind bun, cu speranţa că vor creşte încasările în perioada scurtei vacanţe de Paşte, dar şi în cea de vară, atunci când majoritatea celor plecaţi în străinătate vor trece pe la primărie pentru a-şi achita impozitele şi taxele locale.
Cât priveşte impozitarea suplimentară a imobilelor neîntreţinute, primarul Toma spunea că bătărcenii sunt oameni gospodari, chiar dacă unii dintre ei sunt vârstnici, îşi întreţin curăţenia, dar mai sunt şi persoane cu venituri mici şi foarte mici care aşteaptă ajutorul copiilor pentru a-şi pune la punct casele la nivelul ce l-ar dori.

 

Dumitru Dorel Pop, primarul comunei Odoreu, susţine că pentru anul 2024, localinicii persoane fizice şi juridice şi-au plătit obligaţiile faţă de bugetul local, puţin sub 40%. Eventuala majorare a impozitelor pentru proprietăţii neîntreţinute nu este o rezolvare. Banii puţini care s-ar încasa ipotetic de la câteva familii, nu ar ajuta bugetul local, dar ar reprezenta o povară suplimentară pentru contribuabili.

 

Incze Lajos, primarul comunei Halmeu, ne spunea că sub 25% este gradul de achitare de către contribuabilii persoane fizice şi juridice, a impozitelor şi a taxelor locale aferente anului 2024.
Printe explicaţiile posibile a acestei situaţii s-ar putea enumera investiţiile pe care le fac primăvara locuitorii comunei în diversele activităţi cu profil agricol, care în a doua parte a anului le vor aduce bani, din care îşi vor putea plăti impozitele, inclusiv majorările de întârziere. Şi primarul Incze este de părere că majorarea cu 500% a impozitelor şi a taxelor locale pentru întreţinerea necorespunzătoare a imobilelor nu poate reprezenta o soluţie. Ar însemna o încărcare artificial a datoriilor şi reducerea posibilităţilor de încasare a banilor. Majoritatea primarilor se bucură dacă se plătesc impozitele la nivelele stabilite, fără a se sconta pe sume din majorări şi penalizări.

 

Din cele de mai sus rezultă faptul că, în an electoral, primarii vor face eforturi de a se descurca cu bani mai puţini, în speranţa că se vor încasa impozitele şi taxele locale fie şi cu întârziere, fără a face valuri înaintea alegerilor.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Cum vi se par impozitele locale în Satu Mare?

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns