Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

JUDEȚUL SATU MARE

Sătmărenii reclamă băşicarea frunzelor la cais şi piersic

Sătmărenii reclamă băşicarea frunzelor la cais  şi piersic
În anii precedenţi, o serie de sătmăreni care au în grădinile de lângă casă caişi ne-au semnalat un fenomen nedorit - bășicarea frunzelor de cais sau piersic (Taphrina deformans) fiind vorba despre o ciupercă.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Dezvoltarea ei este favorizată de primăveri ploioase și reci, cu temperaturi între 7-15°C. Aceste sesizări au fost reluate şi în ultima perioadă, când oamenii caută soluţii pentru a-şi salva de la “moarte” mai ales pomii tineri atacaţi de această maladie. La solicitarea cititorilor, am contactat un specialist, care a dorit să nu-i dăm numele. Printre altele, acesta ne-a spus că boala atacă frunzele, apoi lăstarii, florile şi fructele. Simptomele bășicării pe frunze sunt: apariţia băşicării neregulate, cu umflături pe partea superioară a limbului, care se datorează creşterii dezordonate a parenchimului frunzei, faţă de nervuri, sub influenţa ciupercii. Frunzele atacate la început sunt moi, decolorate puternic, îngroşate, de două ori mai late şi mai lungi.

 

Frunzele infectate sunt apropiate unele de altele și formează adesea buchete. Cele tinere din vârful lăstarilor bolnavi sunt puternic îngroșate și mici, iar cele de pe porţiunea mijlocie a lăstarilor sunt bășicate. Frunzele infectate se usucă și cad de pe ramuri. Atacul pe flori şi fructe se produce rar, florile sunt uşor hipertrofiate, iar fructele sunt acoperite cu pete albe-gălbui sau roşii-violacei, cu marginile neregulate şi cu crăpături fine, într-o fază mai avansată de creştere. Limitele de temperatură pentru dezvoltarea ciupercii sunt între 7 şi 28°C. Pe timp uscat şi călduros boala stagnează. Pentru combaterea bolii sunt obligatorii operațiile ce țin de igiena culturală a pomilor, este absolut necesară tăierea și arderea organelor afectate. Sunt eficiente tratamente chimice cu produse de uz fitosanitar ce conțin cupru – la umflarea mugurilor, buton alb și toamna la căderea frunzelor.

 

Eficacitate sporită contra beșicării frunzelor au produsele ce conțin substanța activă dithianon. În plus, sunt eficiente produsele ce au drept substanță activă ciprodinil. Ținând seamă de faptul că boala este produsă de aceeași ciupercă, tratamentele la piersic sunt, practic, similare celor realizate la cais. Ca normă generală este tăierea ramurilor afectate și distrugerea acestora. Primăvara devreme şi toamna sunt obligatorii tratamente cu fungicide ce conțin cupru.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Fermierii sătmăreni consideră că este nevoie de ploaie pentru recolte bogate

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Casa de modă – Satu Mare

IFPLUS ISTORIA ORAȘULUI

INFORMAȚIA DE DUMINICĂ: 50 de ani de la inaugurarea Casei de Modă din Satu Mare

Descoperă o poveste fascinantă din trecutul orașului Satu Mare: în 1974, Casa de Modă a Cooperației Meșteșugărești a fost inaugurată într-un eveniment grandios.

This content is for IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ PLUS 3 LUNI, IZ PLUS ANUAL, IZ Plus Lunar, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ <35, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, and IZ+ si Tiparit si PDF Lunar members only.
Log In Join Now