Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Sătmărenii sunt invitaţi să viziteze 3 expoziţii deosebite la Muzeul de Artă

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

A trecut ceva timp de când la Muzeul de Artă din P-ţa Libertăţii au fost vernisate 3 expoziţii deosebite, iar acum când elevii au scăpat de teze, au un program mai uşor, directorul Muzeului Judeţean Satu Mare, Liviu Marta, le adresează o invitaţie.

Cele 3 expoziţii ce au fost deschise în zile diferite pot fi vizitate zilnic de sătmăreni, elevi şi nu numai. Vorbim aici despre “Sătmărenii şi Marea Unire”, despre expoziţia dedicată şvabilor la împlinirea a 300 de ani de la înfiinţarea primelor colonii şvăbeşti pe meleagurile sătmerene şi despre expoziţia organizată odată cu împlinirea a 300 de ani de la unificarea celor două oraşe gemene, Zotmar şi Mintiu.

Despre “Sătmăreni şi Marea Unire” putem spune că a fost vernisată în 1 Decembrie, odată cu Ziua Naţională a Românie. Expoziţia ce reconstituie o atmosferă emoţionantă de la Alba Iulia de acum 94 de ani cuprinde documente inedite, de o valoare excepţională legate de Adunarea de la 1 Decembrie 1918 şi de decizia cu o importanţă epocală pronunţată acolo. Cea mai importantă piesă expusă, parte a Tezaurului Naţional, obiectul-document care încununează o întreagă colecţie a Muzeului Naţional al Unirii din Alba Iulia, este manuscrisul original al Cuvântării lui Vasile Goldiş la Adunarea din 1 Decembrie 1918. Expoziţia va putea fi vizitată până în 17 decembrie.

Din 12 noiembrie, poate fi admirată expoziţia “Naşterea oraşului Modern Satu Mare (secolele XVIII-XIX)”. Această expoziţie s-a născut ca urmare a găsirii unor documente interesante în arhivele de la Budapesta. Sătmărenii au posibilitatea să admire diferite stampe şi planuri ale unor clădiri care au fost în Satu Mare, sau care au fost proiectate. Amintim planul Bisericii Calvaria din 1844, biserica din Mintiu în sec. XVIII, harta mlaştinii Ecedea, proiect de regularizare a Someşului în 1815, proiect al unui pod peste Someş din anul 1823 etc. Expoziţia este deschisă până în 15 ianuarie.

Expoziţia ce poartă numele “Şvabii dunăreni. Colonizarea din secolul al XVIII-lea” este organizată de mai multe muzee importante din Germania, Arad, Timişoara, Reşiţa, Serbia, Ungaria alături de Muzeul Judeţean Satu Mare. Ea cuprinde exponate de pe tot teritoriul României şi din Ungaria şi Serbia care au fost locuite de şvabi, dar şi din Germania. Ele pot fi vizitate până pe 10 ianuarie.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns