Image 1
Image 2

GERMANIA

Scădere semnificativă a comerțului Germaniei cu Europa Centrală și de Est

Comerțul german cu Europa Centrală și de Est și Asia Centrală a înregistrat o scădere semnificativă, pe fondul unei economii globale slăbite.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Exporturile germane au fost afectate în mod negativ, cu un declin nominal de 5,4% în schimburile de mărfuri cu cele 29 de țări ale Comitetului de Est, scăzând până la aproximativ 406 miliarde de euro în intervalul ianuarie-septembrie, comparativ cu aceeași perioadă a anului anterior, conform unei analize recente publicate de Handelsblatt.

 

Cathrina Claas-Mühlhäuser, președinta Comitetului de Est al Economiei Germane, a atribuit această scădere unei diminuări semnificative a prețurilor la export și, mai ales, la import. „Comerțul din Estul Germaniei resimte acum efectele negative ale situației economice globale,” a explicat aceasta.

 

Zonele afectate în mod deosebit includ Polonia, Cehia și Ungaria, unde încetinirea economică, atât locală cât și în Germania, a devenit evidentă. În contrast, exporturile către Europa de Sud-Est, Asia Centrală și Caucazul de Sud, regiuni cu o economie mai robustă, au înregistrat evoluții pozitive de-a lungul anului.

 

Totodată, războiul dintre Rusia și Ucraina a avut un impact profund asupra structurii comerțului exterior al Germaniei cu regiunea. Claas-Mühlhäuser a menționat că Rusia pierde în continuare teren, în timp ce alte piețe încep să câștige mai multă importanță.

 

În septembrie, valoarea comerțului german cu Ucraina (840 milioane euro) a depășit pentru prima dată pe cea cu Rusia (810 milioane euro). Importurile din regiune au suferit din cauza scăderii prețurilor la energie, materii prime și produse intermediare, precum și din pricina întreruperilor în livrările de energie din Rusia. Valoarea importurilor a scăzut cu 20 de miliarde de euro, ajungând la 198 de miliarde de euro în primele trei trimestre, o scădere de 9%.

 

Comitetul de Est al Economiei Germane subliniază necesitatea de a diminua obstacolele comerciale, în contextul actual de recesiune economică, și avertizează asupra riscului de a introduce noi bariere. Claas-Mühlhäuser a exprimat preocupări legate de întârzierile lungi pentru camioanele la frontiera polono-ucraineană și de recentele blocaje ale expeditorilor polonezi de marfă.

 

Pe plan intern, este vitală o creștere a personalului la Oficiul Federal de Economie și Control al Exporturilor (BAFA) și la vamă, pentru a face față sancțiunilor și pentru a nu încetini comerțul exterior german.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns