Image 1
Image 2

 PREȚUL PETROLULUI

Scăderea cotațiilor petrolului și perspective

Preţul petrolului a coborât la cel mai scăzut nivel din ultimele cinci luni, după ce informaţiile referitoare la o creştere peste aşteptări...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

… a stocurilor de benzină ale SUA au provocat îngrijorări pe piaţă cu privire la evoluţia cererii, transmite Reuters.

 

Pe data de 7 decembrie, în jurul orei 15.58 GMT, cotaţiile futures la ţiţeiul Brent erau în scădere cu 2,53%, până la 75,27 dolari per baril, în timp ce cotaţiile futures la ţiţeiul WTI au coborât cu 3,03%, până la 70,14 dolari per baril. Aceasta după ce cu două zile înainte, ambele referinţe au încheiat şedinţa de tranzacţionare la cel mai redus nivel de după data de 6 iulie, ziua de 5 decembrie fiind a patra şedinţă consecutivă de scădere a cotaţiilor.

 

Administraţia Americană pentru Informatii în Domeniul Energiei a anunţat că stocurile americane de benzină au crescut cu 5,4 milioane de barili săptămâna trecută, o cifră de cinci ori mai mare decât majorarea de un milion de barili aşteptată de analişti. De asemenea, stocurile de ţiţei brut au scăzut cu 4,6 milioane de barili, cu mult peste reducerea de 1,4 milioane de barili aşteptată de analişti.

 

“Are loc un fenomen de distrugere a cererii care vine de pe partea de combustibili. În acest moment, piaţa este concentrată mai mult pe cerere decât pe ofertă”, subliniază Dennis Kissler, vicepreşedinte la BOK Financial.
 Săptămâna trecută, Organizaţia Ţărilor Exportatoare de Petrol şi aliaţii săi au convenit o reducere voluntară a producţiei cu aproximativ 2,2 milioane de barili pe zi pentru primul trimestru din 2024.

 

În ultimele zile mai mulţi oficiali din Arabia Saudită şi Rusia au spus că aceste reduceri de producţie ar putea fi prelungite sau extinse dincolo de luna martie a anului următor.

Miercuri, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a ajuns în Emiratele Arabe Unite, vizită la care era aşteptat să discute despre petrol şi OPEC+ cu liderii din regiune.

 

Un alt factor de presiune asupra preţului petrolului sunt îngrijorările cu privire la starea economiei chineze, la o zi după ce agenţia de rating a revizuit perspectiva asociată ratingului de ţară atribuit Chinei la “negativă” de la “stabilă”.

În SUA, scăderea exporturilor a condus la o agravare a deficitului balanţei comerciale în luna octombrie, ceea ce ar putea frâna creşterea economică în ultimul trimestru al acestui an.

”În mod clar traderii sunt pesimişti iar petrolul este la minimumul ultimelor cinci luni şi se îndreaptă spre a cincea zi de scădere”, susţine Craig Erlam, analist la OANDA.

 

CITEȘTE ȘI:

Autorul unui accident mortal, eliberat din arest

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

ANALIZĂ ECONOMICĂ

Euro s-a întors la 4,97 lei

În ciuda volatilităţii reduse a raportului euro/leu, în piaţă s-a conturat o tendinţă de depreciere a leului, în condiţiile în care schimbările de cod fiscal propuse de guvern vor îngreuna viaţa românilor.