Image 1
Image 2
Ciornă automată
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    Apar din ce în ce mai des anumite analize privitoare la sciziunile ce ar avea loc în marile grupări politice. Deopotrivă, fenomenul acesta este pus pe seama USL, dar şi PDL.
    Apar, de asemenea, şi sondaje de opinie ce ilustrează în mare măsură raportul de forţe din USL. Respectivele sondaje marchează diferenţe tot mai mari între aliaţii PSD şi PNL. Evoluţia celor două părţi, a celor două partide are loc în sensuri diferite: în vreme ce PSD creşte în sondaje, ceea ce înseamnă că se fortifică, PNL este într-o regretabilă cădere.

Probabil că această dinamică se va menţine sau chiar se va accentua, ceea ce înseamnă că PSD-ul fiind în urcare face inutilă alianţa cu PNL. De ce mai este nevoie de liberali la guvernare când social-democraţii ating înalta cotă de încredere ce le oferă suficientă forţă pentru a prelua singuri frâiele puterii? Şi dacă aşa stau lucrurile, de ce PSD să depună marele efort pentru a-i asigura lui Crin Antonescu fotoliul de la Cotroceni? Tot mai mulţi analişti admit că se conturează premisele unei sciziuni între cei doi aliaţi din USL.

Nu este exclus ca liberalii, întregul lor partid de altfel, să cunoască dedesubturile desfacerii Uniunii Social-Liberale motiv pentru care ei s-au manifestat la Congres ca un grup disciplinat.

Se mai adaugă şi receptarea diferită în Europa a celor două partide. PNL a devenit promotorul anti-europenismului, în vreme ce Victor Ponta, de bine de rău se străduieşte să se încadreze în exigenţele Uniunii Europene. Nu ştim dacă cooptarea primarului din Sibiu este suficientă pentru a modifica viziunea Europei asupra liberalilor români.

De o sciziune nu este departe nici PDL. Până în prezent s-au anunţat trei candidaturi, fiecare dintre ele reflectând tendinţele din cadrul partidului. Cele mai mari şanse de victorie le are Vasile Blaga bine cunoscut în teritoriu. Despre acesta se spune că a numit în organizaţii lideri interimari, devotaţi cauzei sale şi care îi vor asigura alegerea în cea mai înaltă funcţie de partid.

Dar dacă va câştiga Vasile Blaga, ceea ce este foarte probabil, analiştii îşi pun întrebarea ce va face gruparea Monica Macovei, va rămâne în partid sau împreună cu susţinătorii ei vor pune bazele altei grupări politice. Se presupune în acest caz că Elena Udrea îi va urma  pe „reformişti”. Astfel s-ar putea naşte, prin fracţionare, un partid apropiat de Traian Băsescu care s-a declarat explicit împotriva lui Vasile Blaga. Poate că formarea unui nou partid, rupt din PDL, se află printre obiectivele pe termen scurt ale lui Traian Băsescu, partid pe care l-ar putea prelua după expirarea mandatului de şef al statului.

Un fapt interesant, petrecut în ultimele zile, este interviul oferit presei de George Maior. Acesta, în calitate de şef al SRI semnalează existenţa unei forţe obscure, probabil de mare influenţă politică, formată din foşti ofiţeri de securitate. Dacă aşa spune şeful SRI, trebuie să-l credem, la fel cum trebuie să credem în existenţa acestei primejdioase forţe. Ea nu există de ieri sau de alaltăieri, pentru că un astfel de grup nu se constituie peste noapte, dar se pare că acum are structuri şi strategii precise şi pune în pericol echilibrul politic.

Ciornă automată