Image 1
Image 2

Cum şi-a câştigat Marcel Ciolacu certificatul de lider?

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Marcel Ciolacu a luat conducerea PSD într-o perioadă grea pentru partid. Viorica Dăncilă înregistrase o înfrângere categorică la alegerile prezidenţiale. Prima femeie care a ocupat funcţia de prim ministru mai mult a fost luată la mişto decât judecată după prestaţia ei în fruntea guvernului. Conform unei cutume în PSD, devenită lege, preşedintele partidului este automat declarat candidat la funcţia supremă în stat.
Desigur, în urma unor fastuoase manifestări pe un stadion, cu steaguri, scandări, fluturaşi plutind în aer cu numele candidatului şi sloganul partidului.
Aşa au pierdut alegerile foştii lideri social-democraţi Adrian Năstase, Mircea Geoană, Victor Ponta şi Viorica Dăncilă.
Ulciorul, se zice, nu merge de multe ori la apă. Dacă vezi că ulciorul se sparge de fiecare dată când merge la binecuvântata fântână a votului popular începi să pui întrebări. Cine-i de vină, ulciorul sau cel ce-l duce la fântână?
Primit cu neîncredere, Marcel Ciolacu şi-a pus această întrebare la scurtă vreme după ce a ajuns la cârma partidului.
Venit dintr-o zonă mai slab luminată a PSD, nimeni nu-i dădea prea multe şanse că şi-ar putea consolida puterea în fruntea partidului. Părea o formulă de rezervă până aveau să se liniştească apele după etapa Liviu Dragnea şi eşecul la prezidenţiale al doamnei Viorica Dăncilă.
Mai mult prin felul lui de a fi, mai mult prin politeţe decât prin tenacitate, mai degrabă prin bonomie decât prin abilitate şi perseverenţă, în primul rând Marcel Ciolacu a reuşit să câştige încrederea preşedintelui Klaus Iohannis. Acesta a fost un prim pas, o primă mare realizare, care a făcut posibil al doilea pas: intrarea la guvernare alături de PNL.
Ceea ce îşi doresc toate partidele, mai cu seamă un partid mare şi mereu avid după resurse aşa cum este PSD, s-a realizat.
Astfel noul preşedinte, ales formal, a început să fie privit de social democraţi ca un lider. În acest fel şi-a câştigat Marcel Ciolacu certificatul, diploma de lider.
Cum şi-a consolidat puterea în interiorul partidului este un proces care, în PSD, se desfăşoară destul de simplu. Pesediştii cu carnet de partid sunt disciplinaţi, au respect faţă de şefii politici direcţi şi un adevărat cult faţă de liderul suprem.
Toţi, absolut toţi preşedinţii PSD şi-au pierdut funcţia de şef al partidului ca urmare a pierderilor alegerilor prezidenţiale.
Marcel Ciolacu a fost primul lider al PSD care a lansat propunerea ca PSD să aibă un candidat prezidenţial dinafara partidului. Ideea lui a prins.
Săptămâni la rând, luni, mass media a dezbătut şi dezbate subiectul. S-au avansat nume, s-au făcut socoteli, s-au comandat sondaje, dar iată că până la urmă, brusc, a apărut ideea tandemului Ciolacu-Ciucă, unul preşedinte, altul prim ministru.
Nici nu mai conta aşezarea preşedinte PNL, prim ministru PSD sau prim ministru PNL şi preşedinte PSD.
Cert este că după doi ani de guvernare, PNL s-a văzut pus în situaţia de a renunţa la coaliţia de dreapta PNL-USR-UDMR şi să accepte că nu poate guverna ţara decât în combinaţie cu PSD.
Să ne imaginăm că parteneriatul acesta s-ar fi realizat când prim ministru ar fi fost Ludovic Orban sau Florin Cîţu.
S-ar fi spart în câteva săptămâni. De notat că PNL se fereşte să numească alianţă această participare comună la guvernare cu PSD.
Este dincolo de orice dubiu că alianţa, parteneriatul, înţelegerea celor două partide antinomice, antagoniste, adversare natural aşa cum sunt câinii şi pisicile, se datorează, am zice exclusiv, bonomiei celor doi lideri, Ciolacu şi Ciucă.
Având în vedere relaţia lor personală, fără tensiuni la vedere, există mari şanse ca PSD şi PNL să meargă împreună în alegeri.
Marcel Ciolacu spune că nu există zi să nu vorbească, să nu comunice cu primul ministru, să analizeze în comun deciziile pe care vor să le ia, sau le-au luat.
Pare un sacrilegiu, dar aş risca o comparaţie istorică: relaţia dintre Iuliu Maniu şi Ion Mihalache după fuziunea Partidului Naţional Român din Ardeal şi Partidul Ţărănesc în urma căreia s-a născut PNŢ. Un partid mare, care, din păcate, este ca şi dispărut ca forţă politică.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

Sigla Informatia Zilei

Sfaturi de pe margine

Asculta acest articol Ce mai fac, ce mai spun foştii? Unii dau sfaturi, alţii au reintrat în anonimatul din care