Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Şcoala Gimnazială din Porumbeşti derulează un proiect Comenius

Imagine cu participanţii la proiect
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
Imagine cu participanţii la proiect
Imagine cu participanţii la proiect

Şcoala Gimnazială din Porumbeşti, cu sprijinul Uniunii Europene, derulează împreună cu alte nouă ţări partenere proiectul multilateral Comenius “Salt of the Earth” (Sarea pământului).

Prin proiectul lor, profesorii şi elevii şcolii intenţionează să studieze, să lucreze şi să colaboreze pentru a examina întreaga temă legată de sare în viaţa noastră, în toate ţările partenere, în economiile şi istoriile acestor ţări. Este vorba de Germania, Marea Britanie, Turcia, Austria, Estonia, Polonia, Italia, Grecia, Spania şi, ca partener asociat, Belarus.

Abordarea temei

Astfel, tema le-a oferit elevilor participanţi oportunitatea de a studia un număr mare de probleme contemporane conexe, precum preocupări legate de sănătate, cultură şi dietă, dar şi perspectiva unei ample imagini referitoare la explorarea economiei prin turism şi fabrici. Extracţia de sare are o istorie bogată şi interesantă în toate ţările participante la proiect, care se referă la ocne de sare, rute ale sării, comerţul roman cu sare etc., şi oferă fiecărei şcoli partenere şansa de a contribui cu propria cultură şi experienţa trecutului la abordarea temei.

Limba de comunicare

Limba folosită în proiect este engleza, iar legăturile dintre şcoli încurajează folosirea limbii străine motivând participanţii în a studia limbile străine şi a comunica într-o limbă străină cu colegii lor din alte ţări.

Activităţi realizate de elevi

În cadrul proiectului, au fost organizate diverse activităţi legate de sare. Astfel, copiii au participat la întâlnirile de proiect la Berlin, la Ismir în Turcia, la Cantu în Italia şi au elaborat studii legate de sare din perspectiva ştiintelor şi a istoriei. Ei au desenat harta României cu locurile unde se găseşte sare, au trimis ilustrate colegilor din ţările partenere şi au realizat o expoziţie cu cele primite de la ei. În Berlin au fost: Damian Dalia, clasa a VII-a, Kararsz Nanador, clasa a VII-a, Roja Bianka, clasa a VI-a, Zelicskovics Roberta, clasa a VII-a, însoţiţi de profesoarele Fodor Agota şi Lucaci Eva, coordonator de proiect..

Pentru a reliefa utilitatea acestei substanţe, elevii au efectuat diferite experimente cu sarea de bucătărie şi au adunat reţete culinare din care reiese importanţa sării în bucătărie.

Săptămâna ”Să ştii mai multe, să fii mai bun” a prilejuit organizarea unei activităţi intitulate Ziua sării. De asemenea, la sfârşitul primului an al proiectului, Şcoala a organizat„Sărbătoarea sării”, în cadrul căreia au avut loc diverse activităţi şi competiţii interesante, distractive, creative. Astfel, copiii s-au împărţit pe echipe şi au concurat între ei, rezolvând exerciţiile de calcul legate de sare, primite de la colegii lor din Spania, au răspuns la diferite întrebări orientându-se după materialele întocmite de ei pe parcursul anului, au dramatizat diferite legende despre sare, au redactat răspunsuri la scrisorile colegilor din Turcia şi au participat la competiţii sportive. La sfârşitul zilei a fost nominalizată echipa câştigătoare, răsplătită cu aplauze pentru toţi participanţii.

Activităţi plănuite

După finalizarea cu succes a tuturor activităţilor din acest an, la sfârşitul unei săptămâni, cei mai harnici membri ai echipei de proiect – 40 de elevi ai şcolii, din clasele II-VII, însoţiţi de cadre didactice -, vor continua activităţile prevăzute în proiect, prin participarea la o vizită de studiu. În acest cadru, ei vor vizita câteva saline renumite din ţara noastră. Itinerarul excursiei va fi următorul: Cluj – Turda – Sovata – Praid – Lacu Roşu.

Informaţiile ne-au fost comunicate de profesoara Agota Fodor.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns