Image 1
Image 2

ATENȚIONARE HIDROLOGICĂ

Se așteaptă viituri pe râurile Tur și Crasna

Prefectul Radu Roca a convocat miercuri Comitetul Județean pentru Situații de Urgență iar pe ordinea de zi au fost două puncte:
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

– Analiza evenimentelor din ultima săptămână ca urmare a fenomenelor hidrometeorologice înregistrate
– Pregătirea pentru perioada următoare având în vedere prognoza meteo

 

În urma discuțiilor și a problemelor prezentate de instituțiile implicate direct în combaterea efectelor inundațiilor produse în ultimele săptămâni respectiv Instituția Prefectului, Inspectoratul pentru Situații de Urgență Satu Mare, Serviciul de Gospodărire a Apelor Satu Mare , Agenția Națională de Îmbunătățiri Funciare Satu Mare și Consiliul județean , au fost făcute demersuri către ministerele de resort , respectiv Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale și Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, pentru asigurarea suportului financiar și logistic în vederea funcționării la capacitate maximă a sistemului de apărare împotriva inundațiilor.

 

Prefectul Radu Roca a atras atenția că pericolul pe cursurile râurilor Tur și Crasna nu a trecut și că situația trebuie monitorizată în continuare mai ales că prognoza meteo anunță ploi în zilele următoare.

 

” Am sesizat și zilele trecute, când au apărut probleme pe Crasna, o lipsă de coordonare și colaborare între unele instituții. Mai multă implicare din partea ANIF nu ar strica iar la nivel de UAT uri să se știe că primăriile sunt responsabile de curățirea canalelor și a șanțurilor din interiorul localităților”.-prefect Radu Roca.

 

Cetățenii din localitățile în care se înregistrează probleme cauzate de inundații sunt rugați să ajute serviciul de voluntariat pentru Situații de Urgență organizat la nivelul primăriilor și să se implice activ în sesizarea eventualelor probleme apelând serviciul 112.
„Legat de râul Someș și de spărtura din dig , conform specialiștilor de la Apele Române , vreau să-i asigurăm pe sătmăreni că nu au de ce să-și facă probleme. Trebuie o cotă de 900 a râului Someș pentru ca apele să ajungă la dig . Iar în cel mai negru scenariu firma constructoare are capacitatea de a umple digul în doar 3-4 ore” a anunțat prefectul Radu Roca.

 

Institutul Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor a precizat că avem de-a face cu debite în scădere, în ultimele 24 de ore, pe Tur, Someș, Crasna cu mențiunea că râul Crasna reprezintă încă o problemă deoarece cotele se mențin peste cele de atenție .

 

Potrivit Institutului Național de Hidrologie și Gospodărire a Apelor, din cauza propagării viiturilor formate anterior se vor situa peste cotele de atenție râurile la stațiile hidrometrice: Tur – Micula (270+25) – județul Satu Mare , Crasna – Domăneşti (400+60)- județul Satu Mare şi Crasna – Berveni (490+10)-județul Satu Mare (sectoare îndiguite).

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns