Image 1
Image 2

ATACURI CIBERNETICE

Sectoare economice mai des lovite de atacuri cibernetice în România

Atacurile cibernetice se înmulțesc și lovesc diferite sectoare de activitate din România, mai mult sau mai puțin.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Sectoarele energetic, transporturi, guvernamental şi al serviciilor publice au fost cele mai afectate de atacurile cibernetice, în România, în acest an, cu o pondere de 72% din totalul incidentelor, arată datele cuprinse în cel mai nou raport Business Internet Security 2023, întocmit de Orange Business.

 

Sectorul energetic a înregistrat 31% din totalul atacurilor, urmat de transporturi, cu peste 22%, sectorul guvernamental şi cel al serviciilor publice (19%), retail (19,7%) şi sănătate (peste 10%).

 

“2023 a fost un an al ransomware-ului, continuând tendinţa din anii anteriori, ce s-a manifestat printr-un număr crescut de atacuri care au afectat numeroase companii şi au generat pierderi totalizând zeci de miliarde de dolari. Datele analizate au arătat că atacurile de tip ransomware continuă să se propage atât prin vectori clasici precum e-mailuri, reţele sociale şi descărcarea de fişiere din surse nesigure, cât şi prin metode noi, precum atacurile iniţiate din browser”, notează realizatorii raportului, citați de Agerpres.

Astfel, într-un top al celor mai răspândite tipuri de atacuri, pe primul loc se plasează ransomware, cu peste 34%, apoi cele de phishing – cu 31% pentru al treilea an consecutiv, în timp ce pe locul 3 s-au aflat atacurile de tip DDoS, ce au însumat 27% din totalul incidentelor.

 

Din punct de vedere al distribuţiei la nivel naţional, cele mai multe atacuri au vizat regiunea Bucureşti, cu aproape 40% din totalul ameninţărilor, urmată de regiunea de Sud-Est – cu 27,13%, şi regiunea Banatului – cu 16,27%. Concret, Capitala se află pe primul loc, cu o medie de 980.000 de atacuri prevenite în fiecare lună. Urmează Constanţa – cu o medie de 670.000 de atacuri lunar, şi Timişoara, cu aproape 340.000 de ameninţări detectate şi blocate, lunar.

Raportul Business Internet Security 2023 oferă o imagine detaliată asupra provocărilor din domeniul securităţii cibernetice din ultimul an în contextul revoluţiilor tehnologice precum generative AI. Ajuns la cea de-a şasea ediţie, noul raport pune la dispoziţia experţilor din domeniu, dar şi a mediului de afaceri, informaţii despre cele mai frecvente atacuri cibernetice întâmpinate la nivelul pieţei locale, predicţii pentru 2024, dar şi soluţii concrete furnizate de Orange Business pentru protecţia companiilor şi a administraţiilor publice.

Business Internet Security (BIS) este un serviciu complet de securitate oferit de Orange Business pentru mediul privat şi public, care în fiecare lună identifică, analizează şi blochează peste 11 milioane de ameninţări de securitate în infrastructurile digitale ale clienţilor Orange Business.

 

CITEȘTE ȘI:

Ce necesită potenţialele atacuri cibernetice asupra capacităților de stocare a energiei

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with