Image 1
Image 2

ALEGERI SĂNĂTOASE

Sfaturi despre alimentele congelate

Raftul cu produse congelate ascunde un pericol mai mare: tentația alimentelor semipreparate, bogate în grăsimi, sare și chiar zahăr.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Când vine vorba despre alimentele congelate, ne gândim în special la faptul că multe dintre ele, în special fructele și legumele, și-au pierdut deja multe dintre proprietățile benefice.

 

Aceste alimente sunt mai puțin sănătoase congelate, decât în varianta proaspătă, proaspăt culeasă. Însă dacă facem această comparație între legumele care au fost congelate imediat după recoltare și legumele care au călătorit chiar și două săptămâni prin lăzi, depozite și magazine, iar acum stau de câteva zile în frigiderul vostru, prima variantă este cu siguranță mult mai sănătoasă. Așadar, nu vă feriți de fructe și legume congelate, însă alegeți variante simple sau amestecuri care nu conțin sosuri, condimente sau arome deja adăugate, fiindcă în ele se pot ascunde substanțe dăunătoare, care le oferă un gust irezistibil, însă le diminuează beneficiile.

 

Legumele nu trebuie să fie decongelate înainte de gătire. Acestea se pot fierbe sau se pot găti la aburi imediat ce sunt scoase din congelator. Pe de altă parte însă, fructele trebuie decongelate înainte de a fi consumate, însă nu complet pentru că astfel își pierd din sucuri și din aromă.

 

Carnea este obligatoriu să fie decongelată înainte de prepararea termică, altfel există riscul gătirii incomplete în unele porțiuni. Ideal ar fi că decongelarea să se facă treptat, fie la frigider, fie prin ținerea cărnii într-un bol plin cu apă rece. Decongelarea la temperatura camerei crește riscul de multiplicare bacteriană. Peștele, de asemenea, se va decongela înainte de a fi gătit. În cazul fructelor de mare, se poate trece direct la etapa fierberii – de pildă, creveții pot fi puși congelați în apă clocotită, unde vor fi lăsați timp de 1-2 minute.

Concluzia este că alimentele congelate fără alte ingrediente adăugate pot fi sănătoase, însă este foarte important și procesul de gătire. Legumele congelate prăjite în ulei, de pildă, nu vor mai rămâne sănătoase.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with