Image 1
Image 2

PUTIN ȘI INTELIGENȚA ARTIFICIALĂ

Și Rusia are o strategie pentru Inteligența Artificială

Președintele rus Vladimir Putin critică suprimarea limbii și culturii ruse de către motoarele de căutare occidentale și AI.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

În cadrul unei conferințe AI organizată la Moscova în 24 noiembrie, acesta a acuzat motoarele de căutare occidentale și modelele de inteligență artificială generative de ascundere și suprimare a limbii și culturii rusești, relatează agenția de știri Reuters.

Putin a declarat că aceste sisteme occidentale acționează ca și cum Rusia nu ar exista și a subliniat pericolul unui monopol și dominație asupra acestor tehnologii.
În contextul acestor afirmații, Putin a anunțat o nouă strategie națională de inteligență artificială în Rusia, menită să promoveze cercetarea aplicată și de bază în acest domeniu. De asemenea, el a lăudat eforturile companiilor rusești Sberbank și Yandex în dezvoltarea propriilor sisteme AI generative, subliniind importanța aplicării acestor tehnologii în economie.
Putin a menționat dificultățile întâmpinate de Rusia în dezvoltarea IA, accentuate de sancțiunile internaționale urmând invazia Ucrainei, care au limitat cooperarea cu experții occidentali și au determinat mulți ruși educați să părăsească țara.
La rândul lui, președintele Tadjikistanului, Emomali Rahmon a propus înființarea unui centru pentru dezvoltarea inteligenței artificiale în capitala Dușanbe, ca parte a Programului Special al ONU pentru Economiile Asiei Centrale (SPECA). Această inițiativă, anunțată în cadrul summit-ului SPECA de la Baku, subliniază angajamentul Tadjikistanului pentru digitalizarea economiei, administrației publice și afacerilor. Rahmon a menționat că Tadjikistanul a adoptat deja o Strategie de Dezvoltare a Inteligenței Artificiale până în 2040 și un program pentru dezvoltarea economiei digitale.
De asemenea, președintele Rahmon a pus accent pe importanța cooperării între țările SPECA în digitalizarea schimbului de date și documente, precum și în comerțul electronic, cu scopul de a proteja drepturile și interesele participanților. El a sugerat realizarea de proiecte comune pentru crearea de parcuri tehnologice și formarea specialiștilor IT calificați.
Programul SPECA, înființat în 1998, are ca obiectiv promovarea dezvoltării economice și integrarea țărilor din regiune în economia mondială. Participanții la program includ Uzbekistan, Azerbaidjan, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Turkmenistan. La actualul summit de la Baku, condus de președintele Ilham Aliyev al Azerbaidjanului, a fost adoptată Declarația de la Baku.

 

CITEȘTE ȘI

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with