Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

RĂZBOI

Situația de pe front: Noi atacuri sângeroase

Hezbollah a atacat din nou Israelul, iar mai mulți civili au fost răniți în bombardamente.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Rusia acuză Ucraina că atacă regiuni de la graniță. În continuarea acestui articol vă prezentăm noutățile de pe cele două fronturi de luptă, Israel – Hamas și Rusia – Ucraina.

Noi atacuri sângeroase ale Hezbollah asupra Israelului

Militanții Hezbollah au lansat rachete antitanc duminică din Liban către nordul Israelului, lovind mai mulți civili nevinovați, conform unui anunț făcut de armata israeliană. IDF a răspuns cu focuri de artilerie, relatează Reuters.
Potrivit unui purtător de cuvânt al serviciului de ambulanță israelian, o persoană se află în stare critică, iar alte 3-5 persoane au fost rănite în urma atacului. Mai multe vehicule din zona afectată au fost cuprinse de flăcări.
Liderul Hezbollah, Hassan Nasrallah, a declarat sâmbătă că frontul deschis împotriva nordului Israelului va rămâne activ, subliniind determinarea organizației de a continua atacurile.
Hezbollah, organizație șiiită din Liban și inamic declarat al statului evreu, a intensificat atacurile cu rachete către nordul Israelului, în special după 7 octombrie, când mișcarea palestiniană Hamas a desfășurat un atac terorist amplu în sudul Israelului, soldat cu peste 1.200 de morți.
În replică, armata israeliană a desfășurat operațiuni aeriene, terestre și navale împotriva pozițiilor Hamas din Fâșia Gaza. Potrivit Ministerului Sănătății din Gaza, peste 11.000 de oameni și-au pierdut viața ca urmare a acestei riposte.

Alți 41 de cetăți români au fost aduși în țară

 

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) anunță cu că cei 41 de cetățeni români și membri ai familiilor lor evacuați din Fâșia Gaza au ajuns în țară, fiind transportați la bordul unei aeronave militare C-130 Hercules a Forțelor Aeriene Române. Operațiunea a fost posibilă datorită eforturilor complexe ale Celulei de Criză Interinstituționale, desfășurate în strânsă colaborare cu Ambasada României la Cairo și Oficiul de Reprezentare al României la Ramallah.
Potrivit comunicatului oficial al MAE, evacuarea a avut loc sâmbătă, 11 noiembrie, și a implicat o serie de etape bine coordonate. În primă fază, cei 41 de cetățeni români au ajuns în Republica Arabă Egipt prin punctul de frontieră Rafah, pe data de 9 noiembrie. Aici, au fost preluați de către reprezentanții Ambasadei României în Egipt, care au gestionat procesul de transfer și înscriere în evidențele consulare.
O echipă mobilă a Celulei de Criză a MAE i-a însoțit pe evacuați până la Cairo, de unde au fost îmbarcați pe aeronava militară C-130 Hercules.

Avioane de luptă israeliene lovesc “infrastructuri teroriste” din Siria

Israelul a răspuns prompt la tirurile provenite din Siria asupra teritoriului anexat al Golanului, lovind ”infrastructuri teroriste” într-o operațiune desfășurată de avioane de luptă israeliene, potrivit unui comunicat emis de armata israeliană duminică.
Sâmbătă, două proiectile trase din Siria au căzut în zone nelocuite ale Golanului, declanșând sirenele de avertizare pentru rachete în regiune. Ca răspuns la aceste atacuri, avioanele de luptă israeliene au vizat infrastructuri teroriste din Siria, conform declarației militare.

Israel s-a angajat să ajute la evacuarea bebelușilor din spitalul Al Shifa din Gaza

Armata Israeliă se angajează să ofere asistență pentru evacuarea bebelușilor din cel mai mare spital din Gaza, Al Shifa. Purtătorul de cuvânt al armatei israeliene, contraamiralul Daniel Hagari, a declarat sâmbătă că personalul spitalului a solicitat ajutorul lor pentru a transfera bebelușii din secția de pediatrie către un spital considerat mai sigur.
“Vom oferi asistența necesară în vederea evacuării bebelușilor din spitalul Shifa. Personalul medical a făcut apel la noi pentru a asigura transferul în condiții de siguranță al micuților,” a declarat Hagari într-o conferință de presă.
Deși nu au fost oferite detalii cu privire la numărul exact de bebeluși afectați, organizația a avertizat cu privire la riscul la care sunt expuși alți “37 de bebeluși prematuri” din cauza intensificării luptelor dintre trupele israeliene și luptătorii din cadrul mișcărilor islamiste Hamas și Jihadul Islamic, în apropierea spitalului.

 

Un chirurg din cadrul unității care colaborează cu Médecins sans frontieres (MSF), Mohammed Obeid, a confirmat decesele a doi nou-născuți și a dezvăluit că un pacient adult a murit din cauza întreruperii alimentării cu energie electrică, afectând aparatul de respirație artificială.
“Avem în jur de 600 de pacienți internați și dorim asigurări că aceștia vor fi evacuați în siguranță”, a declarat medicul într-o înregistrare audio publicată de MSF.
În paralel cu pacienții, mii de persoane strămutate s-au refugiat în incinta spitalului Al Shifa, pe măsură ce Israelul continuă să bombardeze intens teritoriul palestinian.

 

Pe de altă parte, Brigăzile Izz el-Deen al-Qassam, aripa armată a grupării palestiniene Hamas, au declarat sâmbătă că au distrus total sau parţial peste 160 de ţinte militare israeliene în Gaza, inclusiv mai mult de 25 de vehicule în ultimele 48 de ore, informează Reuters.
“Confruntarea este inegală, dar sperie şi îngrozeşte cea mai puternică forţă din regiune”, a declarat purtătorul de cuvânt Abu Ubaida.
Duminică războiul Rusia – Ucraina a ajuns în ziua cu numărul 627. Ucraina susține că arespins cu succes 59 de atacuri rusești în mai multe orașe cheie, inclusiv Kupiansk, Bahmut, Avdiivka, Marinka și Şahtarske. Potrivit informațiilor furnizate de Ukrinform și Statul Major General, au avut loc 71 de ciocniri de luptă, evidențiind o situație operațională dificilă în regiune.
Un moment notabil a fost reprezentat de distrugerea unei rachete antiaeriene ghidate de tip S-400 de către apărare antiaeriană a Ucrainei. De asemenea, armata ucraineană aa răspuns agresiunii, lovind două piese de artilerie inamice, șase grupuri de oameni, arme și echipamente militare, precum și două sisteme de apărare aeriană ale forțelor ruse.
Conform rapoartelor Ukrinform, operațiunile rusești s-au intensificat în sectorul Avdiivka, cu desfășurarea unui număr semnificativ de vehicule blindate în plus față de infanterie. Armata rusă a lansat un atac intens cu rachete, efectuând 41 de lovituri aeriene și 44 de atacuri cu sisteme de rachete cu lansare multiplă asupra pozițiilor trupelor ucrainene și a zonelor populate. Ca rezultat, clădiri rezidențiale private și alte infrastructuri civile au suferit pagube semnificative.

 

Anders Fogh Rasmussen propune aderarea Ucrainei la NATO fără teritoriile ocupate

 

Fostul secretar general al NATO, Anders Fogh Rasmussen consideră că aderarea parțială a Ucrainei ar trimite un mesaj puternic Kremlinului. Referitor la aderarea Ucrainei, acesta a prezentat o propunere îndrăzneață referitoare. El sugerează că Ucraina ar trebui să devină membru NATO, cu condiția să fie exclus teritoriile ocupate de Rusia, o mișcare menită să transmită un avertisment clar către Moscova că nu poate împiedica Ucraina să se alăture alianței defensive.
Rasmussen, care a condus NATO între 2009 și 2014, a insistat asupra faptului că această aderare parțială nu ar însemna o înghețare a conflictului, ci ar reprezenta o demonstrație a hotărârii de a avertiza Rusia în privința aspirațiilor Ucrainei. Propunerea lui vine în contextul în care liderii ucraineni au fost dezamăgiți de decizia NATO de a amâna invitația de aderare.
Există îngrijorări legate de faptul că aderarea unei țări aflate în război la NATO ar putea încălca Articolul 5 al Tratatului NATO, referitor la autoapărarea colectivă. Totuși, Rasmussen respinge această obiecție, subliniind că excluderea teritoriilor controlate de Rusia ar reduce amenințarea unui conflict direct între NATO și Moscova.
Rasmussen prezintă trei argumente cheie în favoarea aderării Ucrainei: aceasta ar acționa ca un bastion împotriva unei Rusii încă agresive, ar evita formarea unor “zone gri” periculoase și ar demonstra că armata ucraineană este una dintre cele mai puternice din Europa, servind drept exemplu pentru alte țări europene. În plus, el dezvăluie că 25 de țări, în plus față de țările din G7, negociază acorduri bilaterale de securitate cu Ucraina, ca parte a unui cadru de securitate care ar facilita aderarea deplină la NATO în viitor.

 

Tensiuni între Rusia și Ucraina cresc

Duminică, Rusia a acuzat Ucraina de efectuarea unei serii de atacuri în regiunile frontaliere Briansk și Belgorod, soldate cu un rănit și avarierea a cinci vagoane de tren, conform AFP. Comitetul de anchetă rus a anunțat deschiderea unei investigații cu privire la o lovitură ucraineană asupra unui sat din regiunea Briansk, situată la frontiera cu Ucraina. Cu toate acestea, nu au fost furnizate informații cu privire la momentul exact al atacului.
Guvernatorul regiunii ruse Belgorod, Viaceslav Gladkov, a confirmat că drone și rachete au vizat mai multe zone din regiunea sa în ziua de sâmbătă. În majoritatea cazurilor, aceste atacuri nu au produs victime sau pagube materiale semnificative. Cu toate acestea, în orașul Valuiki, situat la aproximativ 25 de kilometri de frontiera cu Ucraina, cinci vagoane au fost avariate, alături de trei case. De asemenea, liniile de alimentare cu energie electrică au fost afectate în urma incidentului, conform declarațiilor lui Gladkov.

 

CITEȘTE ȘI:

Burduja: Războiul din Ucraina a creat contextul ca România să renunțe la dependența de gazul rusesc

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns