Image 1
Image 2

NATO

Previziunile lui Jens Stoltenberg privind Ucraina

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg susține că aderarea Suediei la NATO ar întări securitatea tuturor aliaților. Ce previziuni a făcut în cazul Ucrainei. 
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat că aliații sunt de acord că Ucraina va deveni membră a NATO. Cu toate acestea, Stoltenberg a subliniat că aderarea deplină rămâne imposibilă în contextul războiului în curs în Ucraina.

 

 

La summitul NATO din iulie, aliații au luat trei decizii semnificative pentru a consolida relația cu Ucraina. În primul rând, procesul de aderare a Ucrainei a fost simplificat, eliminând cerința unui plan de acțiune pentru aderare. În al doilea rând, a fost înființat Consiliul NATO-Ucraina, unde Ucraina și toți aliații NATO au drepturi și obligații egale, facilitând luarea deciziilor comune. În al treilea rând, s-a convenit asupra unui program amplu pentru asigurarea interoperabilității între forțele ucrainene și cele ale NATO, facilitând colaborarea efectivă.

 

 

 

De asemenea, aliații NATO au demonstrat solidaritatea față de Ucraina prin sprijin financiar și militar. Germania și Țările de Jos au promis 10 miliarde de euro, iar România a deschis un centru de antrenament pentru piloții ucraineni. Aliații, inclusiv SUA și Finlanda, au trimis sisteme de apărare aeriană și muniție pentru a proteja orașele ucrainene de atacurile rusești.

 

 

 

Chiar dacă aderarea deplină a Ucrainei la NATO rămâne dificilă în mijlocul conflictului, Stoltenberg a subliniat că aliații vor continua să analizeze modalitățile de apropiere între Ucraina și NATO.

Toţi aliaţii sunt de acord că, în plin război, aderarea deplină nu este posibilă, dar, bineînţeles, vom continua să analizăm pentru a aborda modul în care putem apropia şi mai mult Ucraina şi NATO”, a declarat secretarul general al NATO.

 

 

 

Desi războaiele sunt imprevizibile, sprijinul militar acordat Ucrainei este văzut ca un mijloc de consolidare a poziției acesteia pe teren și în eventualitatea unor negocieri de pace.

Stoltenberg a accentuat că decizia privind modalitățile acceptabile de a pune capăt conflictului rămâne la latitudinea Ucrainei. El a subliniat că NATO sprijină Ucraina în eforturile sale de a recâștiga teritoriu și că inițierea discuțiilor de pace va fi determinată de Ucraina.

 

 

 

Stoltenberg a atras atenția asupra faptului că nu există semne că președintele rus Vladimir Putin ar avea intenția de a face pace, ci dimpotrivă, planifică continuarea conflictului. În acest context, sprijinul militar acordat Ucrainei este esențial pentru consolidarea poziției acesteia pe teren și pentru pregătirea eventuală a unor discuții de pace.

În încheiere, Stoltenberg a evidențiat că aderarea Suediei la NATO ar întări securitatea tuturor aliaților și a îndemnat Turcia și Ungaria să finalizeze procedurile de ratificare.

 

CITEȘTE ȘI;Turcia întârzie din nou intrarea Suediei în NATO

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with