Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

ANUNȚ PENTRU PENSIONARI

Situația majorării pensiilor

Situația majorării pensiilor
În urma recalculării, nicio pensie nu va fi redusă
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Ce se întâmplă cu majorarea pensiilor. Pensionarii au fost anunțați: Nu vor primi nimic 2-3 ani

 

 

Ce se întâmplă, de fapt, cu majorarea pensiilor? Potrivit declarațiilor lui Gheorghe Ialomițianu, fost ministru al Finanțelor, aproape două milioane de pensionari nu vor primi nicio creștere în pensie după recalculare.

 

 

Majorarea pensiilor. Aproape două milioane de pensionari nu vor primi nimic în plus

 

 

Gheorghe Ialomițianu a avertizat că recalcularea planificată pentru septembrie 2024 va implica, conform legii, eliminarea inechităților într-o măsură parțială și excluderea unor venituri care provin din sporuri nepermanente. Aceste venituri nu au fost luate în considerare la stabilirea pensiilor, fiind obținute exclusiv din munca oficială.

 

 

În prima etapă a recalculării pensiilor, se va face această eliminare a inechităților, având în vedere valoarea punctului de pensie. În continuare, intenția este amânarea celei de-a doua etape a recalculării, deoarece nu sunt disponibile fonduri suficiente. Suma necesară nu este prevăzută în buget.

 

 

În momentul elaborării bugetului, s-a estimat doar implementarea legii, în special a părții care vizează eliminarea inechităților. Președintele Casei Naționale de Pensii Publice a confirmat că aproape două milioane de persoane nu vor primi nicio creștere în septembrie 2024. Nu se preconizează acordarea de sporuri pentru aceste persoane timp de doi, trei ani, în condițiile în care prețurile sunt în creștere.

 

 

„Recalcularea în septembrie va fi, conform legii, legată de eliminarea inechităților, parțial, și nu vor fi luate în considerare veniturile care provin din sporuri nepermanente, venituri obținute în cadrul unui acord global, care nu au fost luate în calcul când s-au stabilit pensiile. Erau doar venituri din cartea de muncă.

 

 

Deci în prima fază va fi acea eliminare a inechităților în funcție de valoarea punctului de pensie. Apoi, se dorește amânarea celei de-a doua etape a recalculării pentru că nu există fonduri suficiente, suma necesară nu este inclusă în buget pentru că atunci când s-a elaborat bugetul, s-a estimat doar implementarea legii, în special a părții care vizează eliminarea inechităților. (…)

 

 

În ceea ce privește pensiile înghețate, luăm declarațiile președintelui Casei Naționale de Pensii, care a afirmat că aproape două milioane de persoane nu vor primi nimic în septembrie și nu vor primi timp de 2-3 ani, în condițiile în care prețurile vor crește”, a declarat Gheorghe Ialomițianu într-o intervenție la B1 TV.

 

 

În urma recalculării, nicio pensie nu va fi redusă

 

 

În urma recalculării din septembrie 2024, nicio pensie nu va fi redusă. Cei care au primit pensii mai mici din cauza duratei stagiilor de cotizare vor primi creșteri ale pensiilor. Dacă rezultatul calculului este mai mic, se va menține formula de calcul care asigură cel mai avantajos cuantum al pensiei, conform principiului universal din legea pensiilor, astfel încât nimeni să nu fie defavorizat în ceea ce privește pensia.

 

 

Aproximativ 3 milioane de pensii vor crește în septembrie 2024 ca rezultat al acestei formule de calcul. Sporurile vor fi luate în considerare începând cu data de 1 septembrie 2024 pentru cei care se pensionează după această dată, dar și pentru toți pensionarii care primesc deja pensii și care au aceste sporuri incluse în dosarele de pensie. Nu va mai fi necesar ca ei să solicite adeverințe suplimentare de la angajatorii lor deoarece aceste informații vor fi calculate automat de către instituțiile competente.

 

 

Cu toate acestea, pentru cei care nu au aceste informații incluse în dosarele lor de pensie, fiecare pensionar trebuie să obțină aceste adeverințe de la foștii angajatori. Sporurile sunt valabile atât pentru pensionarii care primesc deja pensii, cât și pentru cei care urmează să se pensioneze în viitor.

 

 

„În urma acestei recalculări din luna septembrie nicio pensie nu va scădea: cei care au primit pensii mai mici din cauza raportului la stagiile de cotizare le vor crește pensiile, iar dacă din formula de calcul există un cuantum inferior se păstrează calculul cel mai avantajos în plată, potrivit principiului universal din legea pensiilor, deci nu va pierde nimeni la pensie. După calculele noastre, în septembrie 2024, aproximativ 3 milioane de pensii vor crește în urma acestei formule de calcul.

 

 

Sporurile se vor lua în calcul de la 1 septembrie, pentru cei care vor ieși după 1 septembrie, dar și pentru toți pensionarii în plată care fie au aceste sporuri în dosarele de pensie și nu mai trebuie să meargă să își ia aceste adeverințe, pentru că ele se află în dosar, și noi le calculăm din oficiu, iar cei care nu le au, vorbim de pensionarii în plată, trebuie să meargă să își obțină aceste adeverințe de la angajatorii pe unde și-au desfășurat activitatea.

 

 

Aceste sporuri sunt valabile și pentru pensionarii în plată, este foarte clar specificat în lege, că și pentru pensionarii aflați în plată cât și pentru viitorii pensionari”, a adăugat fostul ministru al Finanțelor.

 

CITEȘTE ȘIPensiile magistraților, de 10 ori cât ale oamenilor de rând, 3.151 de beneficiari nu au contributivitate

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns