Image 1
Image 2

SIGURANȚA ÎN ȘCOLI

Situaţii în care directorii de şcoli sunt obligaţi să sesizeze poliţia

Situaţii în care directorii de şcoli sunt obligaţi să sesizeze poliţia
Directorii de şcoli vor fi instruiţi din nou cum să managerieze cazurile de violenţă asupra preşcolarilor şi elevilor, iar în unităţile de învăţământ vor fi afişate materiale vizuale de informare.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Măsura vine după ce la o şcoală din Capitală un băiat ar fi fost abuzat sexual, scandalul mediatic ducând la demisia directorului şi la deschiderea unui dosar penal la care lucrează acum poliţiştii şi procurorii.

 

 

Sesiunile de formare a directorilor vor fi organizate până la finalul lunii martie din dispoziţia Ministerului Educaţiei prin inspectoratele şcolare judeţene şi centrele judeţene de resurse şi de asistenţă educaţională. Directorii vor fi instruiţi cu privire la aplicarea „Procedurii privind managementul cazurilor de violenţă asupra antepreşcolarilor/ preşcolarilor/ elevilor şi a personalului unităţii de învăţământ”, după cum a informat Ministerul Educaţiei. Măsura a fost luată în contextul cazului de la Şcoala „Nicolae Titulescu” din Bucureşti, unde un băiat ar fi fost abuzat sexual. De asemenea, până în data de 15 martie 2024, toate unităţile de învăţământ preuniversitar vor afişa materialele vizuale de informare disponibile pe site.

 

 

Inspectoratele şcolare judeţene vor monitoriza atât aplicarea procedurii, cât şi incidenţa cazurilor de violenţă în acord cu prevederile în vigoare. Acolo se constată un număr ridicat de cazuri de violenţă, „ISJ şi CJRAE vor acorda sprijin de urgenţă pentru planificarea şi desfăşurarea unor măsuri de prevenire şi combatere a cazurilor de violenţă”. „Deciziile corecte luate la momentul potrivit pot face diferenţa dintre siguranţă şi risc, de aceea cunoaşterea tuturor procedurilor este esenţială”, au transmis reprezentanţii Ministerului Educaţiei.

 

 

Cum trebuie să acţioneze personalul şcolar: Dacă e martorul unei fapte de violenţă, personalul şcolii are obligaţia să elimine riscurile şi să le redea elevilor sentimentul de siguranţă fizică şi emoţională; În cazul faptelor de violenţă gravă care constituie infracţiuni, directorul este obligat să sesizeze Poliţia; În cazul faptelor de violenţă gravă asupra minorilor săvârşite de pre­şcolari, elevi sau personalul şcolii, directorul unităţii de învăţământ este obligat să sesizeze 119 – Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului; Personalul şcolii este obligat să comunice cu părinţii sau reprezentanţii legali despre situaţia de violenţă în absenţa antepreşcolarului, preşcolarului, elevului, în prezenţa consilierului şi/sau mediatorului şcolar, într-un spaţiu care asigură confidenţialitatea celor implicaţi; Personalul şcolii stabileşte şi aplică măsuri de sprijin pentru victime şi autori, precum şi sancţiuni pentru autori.

 

 

În cazurile de violenţă a elevilor asupra personalului din şcoală, dacă există suspiciunea unei infracţiuni, directorul unităţii de învăţământ sesizează Poliţia (112). Întreaga procedură poate fi consultată la adresa edu.ro.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns