Image 1
Image 2

STÂNA, SOCONZEL, CUȚA

Slujbe de comemorare la mormintele unor eroi

Programul ”Comemorarea eroilor neamului în județul Satu Mare”, coordonat de Instituția Prefectului, derulat de asociațiile de rezerviști militari din MAI, MApN și SRI, în parteneriat cu Muzeul Județean Satu Mare, Direcția Județeană pentru Cultură Satu Mare și UAT – uri din județ, a continuat, joi 19 octombrie, în comuna Socond.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

În cimitirele ortodoxe din Stâna, Soconzel și Cuța, în curtea Bisericii Catolice din Socond și la Ansamblul monumental din Socond am comemorat 30 eroi militari români (29 cunoscuți și 1 necunoscut) căzuți în octombrie 1944, originari din Oltenia și Muntenia.
La evenimentele din comuna Socond au participat rezerviști militari din MAI, MApN și SRI, reprezentanți ai Inspectoratului pentru Situații de Urgență ”Someș” al Județului Satu Mare, Inspectoratului de Jandarmi Județean Satu Mare, Inspectoratului de Poliție Județean Satu Mare, elevi, cadre didactice, localnici și oficiali.

Militarii români căzuți pentru țară au fost cinstiți prin prezența doamnelor Mirela Goste și Ioana Mare Cornea, directoarea / directoarea adjunctă a Școlii Gimnaziale din Socond și a domnilor: Nicolae Mare Cornea – primar al comunei Socond, Florian Claudiu Găzdac – consilier în cadrul Instituției Prefectului Județul Satu, coordonatorul Programului dn partea acestei instituții> Zamfir Danciu – directorul Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare> Mihai Mocan, muzeograf la Muzeul Județean Satu Mare> ing. Ionel Costescu, președintele Asociației ”Codrenii”> col. (r) Iosif Pordea și col. (r) Vasile Budurlean, președintele / vicepreședintele Filialei Satu Mare a ANCMRR din MAI> m.m.p. Simion Chiș, vicepreședintele Filialei Satu Mare a ANCMRR din MApN> lt. col. (r) Zorin Platec, președinte al filialelor sătmărene ale Asociației Naționale Cultul Eroilor și Asociației Veteranilor de Război> col. (r) Ovidiu Popa, fostul comandant al Inspectoratului de Jandarmi Județean Satu Mare> col. (r) Gheorghe Mărieș> col. (r) Daniel Olteanu> plt. adj. șef. Georgil Țiplea și plt.maj. Ioan Tarța – veteran din teatrele de operațiuni.
Parastasele de pomenire a eroilor au fost oficiate de către preoții parohi Dionisie Cosma (Socond), Gheorghe Ioan Buie (Cuța) și Gheorghe Iederan (Stâna).

Garda la morminte a fost asigurată de către militari ai Inspectoratului de Jandarmi Județean Satu Mare.
Pe o vreme rece, un mic grup de oameni inimoși, cu respect față de înaintași, și-au rupt din timpul lor și au participat la cele cinci ceremoniale dedicate memoriei celor 30 eroi militari români din cele cinci morminte comune sau individuale de război.
Rolul de prezentator al evenimentelor a fost asigurat cu brio de domnul Mihai Mocan.

Au luat cuvântul domnii< Nicolae Mare Cornea, Florian Claudiu Găzdac, ing. Ioan Suciu, Zamfir Danciu și Mihai Mocan.
Elevi ai Școlii Gimnaziale Socond, îndrumați de preotul Dionisie Cosma, au susținut un scurt program artistic.
S-au depus coroane de flori din partea Consiliului Local și Primăriei Socond, Instituției Prefectului Județului Satu Mare, Consiliului Județean Satu Mare, unităților din sistemul național de ordine publică, apărare și siguranță națională, Direcției Județene pentru Cultură Satu Mare, Muzeului Județean Satu Mare, asociațiilor de rezerviști militari din MApN, MAI și SRI și Asociației Codrenii.
După activitățile de comemorare, autoritățile locale au oferit o masă întru pomenirea celor căzuți și o atmosferă caldă, la propriu și la figurat.

Oameni și fapte remarcabile

”Să dăm Cezarului ce este al Cezarului”: îl felicit public pe domnul primar Nicolae Mare Cornea și pe consilierul Romulus Ioan Gostea, cei care ”au scos la lumină” mormântul comun de război din Cimitirul din Stâna, după ce natura, lăsată în pace zeci de ani, a făcut ca zona să se transforme într-o lizieră. Fapta dânșilor se calează perfect pe obiectivele Programului de comemorare eroi, de regăsire a mormintelor de război uitate, distruse, pierdute. În paranteză fie spus, în anul 2019, când împreună cu regretatul Radu Ardelean, director adjunct și muzeograful Mihai Mocan, ambii de la Muzeul Județean Satu Mare, făceam documentarea foto în teren pentru albumul ”Morminte și opere comemorative de război din județul Satu Mare”, noi nu am găsit acest mormânt, existent doar în evidențe, deși am apelat la fostele autorități locale din Socond și la persoane abilitate, cunoscătoare ale domeniul mormintelor de război la nivel de județ. Nu pot decât să ”ridic pălăria” în fața unor asemenea oameni cu dragoste și respect față de istorie națională, neam și țară.

Ba mai mult, după ce anul trecut, în Cimitirul ortodox din Cuța a fost refăcut mormântul individual de război al sergentului Dionisie Bădiță, în acest an, în Cimitirul ortodox din Soconzel, au fost refăcute două morminte comune de eroi, de către primarul Nicolae Mare Cornea și de către preotul paroh Cornel Silviu Pop. Aceste fapte arată că în comuna Socond trăiesc oameni cu respect față de eroii și istoria României, care au inițiative concrete sau sprijină financiar realizarea lucrărilor de refacere.
Binecuvântată să fie memoria și prețuite faptele eroilor!
Col. (r) ing. Ștefan Coșarca

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with