Image 1
Image 2

SONDAJ: Credeţi că învăţământul este politizat?

Sigla Informatia Zilei
SONDAJ: Credeţi că învăţământul este politizat?
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

De-a lungul vremii, politicul şi-a pus mereu amprenta pe sistemul de educaţie, aducând modificări mai mari sau mai mici legilor educaţiei. Începând cu miniştrii, continuând cu secretarii de stat, inspectorii generali şi directorii din Ministerul Educaţiei şi cu şefii instituţiilor subordonate, cu toţii au fost numiţi pe criterii politice, drept recompensă pentru fidelitatea faţă de partid. Competenţa a fost trecută pe plan secund.

Atât numirile, cât şi demiterile se fac potrivit calculelor de la partide, fără vreo justificare legală sau pe criterii de competenţă. Aşa se face că ordinul fostului ministru Cîmpeanu prin care a fost demis fostul preşedinte ARACIP, Şerban Iosifescu, a fost anulat în instanţă.
Partidele aflate la guvernare îşi plantează în fiecare instituţie persoanele favorite, iar atunci când se organizează concursuri, de regulă se prezintă o singură persoană: cea care ocupă postul la data respectivă. Şansele celor fără partid de a ocupa o funcţie de conducere sunt minime fie şi la cea mai neînsemnată instituţie.

La nivel de judeţ, inspectori susţinuţi de un partid sau altul s-au perindat de-a lungul ultimilor 33 de ani şi în Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare. Un bun exemplu este conducerea actuală, în care cele trei partide aflate în coaliţia de guvernare şi-au împărţit frăţeşte posturile: inspector şcolar general Anişoara Boitor (PNL), inspector şcolar general adjunct Mariana Sălăgean (PSD) şi inspector şcolar general adjunct Szejke Ottilia (UDMR).

        La fel se petrec lucrurile şi în cazul directorilor de licee, şcoli gimnaziale, în instituţii conexe şi chiar de grădiniţe.

Se naşte întrebarea firească, şi pentru cititorii noştri:

Sorry, there are no polls available at the moment.

5 comentarii

  1. Perfect de acord cu Romanca. In greva nu vad nici o referire la imbunatatirea programei scolare, eliminarea analfabetismului din soli, reglementarea meditatiilor (exista oarece reglementari dar insuficiente) corelarea programei de invatamint cu cerintele pietei muncii etc.
    Doar salarii si atit. La asa politicieni, asa profesori. La asa profesori, asa scoala.

  2. Eu cred ca acum greva este politizat. Pe dascăli ii doare-n cot de copiii. Nu-i interesează de faptul ca elevii nu vor avea manuale la anul, nu-i interesează ca programa şcolară nu coincide cu manualele şi ca mulţi copii ies din şcoală analfabeţi.
    PRIN aceasta greva îşi acoperă slabele rezultate obţinute de elevi. 9

  3. Eu cred ca acum greva este politizat. Pe dascăli ii doare-n cot de copiii. Nu-i interesează de faptul ca elevii nu vor avea manuale la anul, nu-i interesează ca programa şcolară nu coincide cu manualele şi ca mulţi copii ies din şcoală analfabeţi.
    PRIN aceasta greva îşi acoperă labele rezultate obţinute de elevi. 9

Lasă un răspuns

Connect with

Urmăresc politicienii şi interesele cetăţenilor?

Nu de puţine ori s-a vorbit în spaţiul public despre faptul că politicienii urmăresc doar interesele partidelor şi nu  ale cetăţenilor. Iar schimbările din ultima perioadă, sau care urmează, dau credit acestor vorbe.