Satu Mare se deosebeşte de majoritatea oraşelor prin faptul că are două centre. Centru vechi a fost detronat de Centru Nou odată cu construirea Palatului Administrativ, în deceniul şapte al secolului trecut.
Încă de la ridicarea lui a fost un proiect controversat. Arhitectul Porumbescu a gândit întregul complex arhitectural, într-un stil specific.
Mai mulţi arhitecţi din Satu Mare au reclamat că zona centrală din Satu Mare face parte dintr-un ansamblu arhitectural protejat, în care ar intra şi Centru Nou. Sătmărenii s-au împărţit în două tabere: unii aplaudă proiectul de modificare a pieţei din faţa Palatului Administratic, alţii spun că va fi prea mult beton plat.
Cert este că stilul a avut şi are mulţi admiratori. Betonul decorativ a apărut ca o adevărată revoluţie în arhitectură. În Londra una din cele mai fotografiate zone de turişti este în acelaşi stil ca Palatul Administrativ.
La Satu Mare opinia publică s-a împărţit în două. O parte dintre sătmăreni consideră că ar fi trebuit restaurat Centrul Vechi cu aceleaşi materiale şi în acelaşi stil. De fapt, întreg complexul arhitectural merita să fie declarat bun de patrimoniu. Statutul Centrului Nou este încă neclarificat. De altfel Satu Mare nu are încă PUG şi din această cauză contrucţiile din oraş sunt blocate. Oraşul nu se poate dezvolta decât pe bucăţele, în funcţie de criterii subiective.
Ce problemă s-a ivit în aceste zile? În urma unui proiect, se modifică structura, estetica pieţei în care au loc cunoscutele concerte.
O parte din arhitecţii din Satu Mare sunt de părere că noul proiect nu este deloc protrivit. Înlocuirea betonului ornamentat cu plăci simple de beton nu aduce un plus de frumuseţe zonei.
Nu ştim multe lucruri despre acest proiect. Probabil că majoritatea sătmărenilor nu ştiu despre ce lucrări este vorba.
Poate că Centrul Nou va fi mai frumos în urma schimbării dalelor, poate îşi va pierde din originalitate.
Un arhitect ne scrie: “Se demolează alveolele, fântânile la fel, pavajul se scoate total (acesta este realizat din piatră cubică, marmură albă şi dale de beton, stereotomia a fost preluată şi de domnul Răcăşan în proiectul realizat parţial în urmă cu 8 ani). Sistematizarea verticală proiectată de domnul Porumbescu nu s-a păstrat (au dispărut treptele de lângă gradenele care duc înspre dig). Cum utilizarea materialelor folosite pe şantier diferă de cele din proiect, se anulează orice valoare reprezentativă a pieţei. Valoarea istorică a acestei pieţe se pierde şi afectează tot ansamblul arhitectural.”
Cine are dreptate? Era mai frumos înainte? Va fi mai frumos după reabilitare?
Vă rugăm să răspundeţi la următoarea întrebare:
Sorry, there are no polls available at the moment.
25 de comentarii
Am trimis de CINCI ori comentariul meu, dar nu a aparut. Esenta o spun aici: creierul operatiunii SPALAM BETONUL este Maskulic Atila mina dreapta si portofelul primarelui.
Cine are urechi de auzit sa auda!
voi care contestati proiectul asta nu vedeti ca aici sa pornit de la ce PLACA DE BETON pe care o avea firma in curte si proiectantului i s-a desenat ce sa faca. La fe se face in in celalalt CENTRU, zis vech tot de la placile de beton a ineceput.
BETON BETON BETON acolo este toata treaba asta murdara
primarul ori este prost ori corupt!!!!!!!!!!!!!
domnului din Paris i-as spune ca in fata la luvru si la gradina Tulieri cind am fost eu era nisip alb ca am si murdarit pe pantofi. asa ca nici o sansa sa ducem noi placile de beton in paris atita am vrut sa spun
eu am auzit ca Tar beton a fost chemat sa puna dale de beton in fata la Luvru. stiti cladirea aia veche si urita din paris
ar mai fi gradinile Tuileries care n-au fost modernizate. Nu le-ar strica
niste placi de beton…
Un singur lucru nu s-a spus aici, ca proiectul acesta a pornit de la PLACILE DE BETON.
Executantul avea deja PLACILE. Caietul de licitatie s-a facut cu dedicatie clara.
Daca se schimba placile proiectul poate merge maid eparte.
GRANIT in loc de BETON asta este solutia. Bani sunt suficienti.
am venit in oras de curiozitate. Este RISIPA. Schimba beton cu alt beton. Se putea face altceva cu banii nostri din impozite si taxe. Noi cetatenii de ce nu am aflat de proiectul acesta? L-au tinut ascuns
Consilierii ce rol au? Nu ei ar trebui să atragă atenția că banii trebui puși la economii, nu la aruncat pe geam? Dacă un lucru există și funcționează, nu trebuie înlocuit.
Unde este beton sunt si bani multi. Nu va mai bateti capul
oameni buni ca aici este vorba despre o afacere de milioane de euro profit curat in mina. mult succes!!!
“are dreptate dac bulibas”. Cel care a postat asta inainte este un alt “Babacu”, eu niciodata nu ti-am dat dreptate. Ce sa-i faci, exista multi “babaci”, semn ca populatia imbatrineste!
Am fost studentul d-lui profesor Porumbescu la Iasi si cunosc din interior proiectul de la Satu Mare. Initial cladirea era proiectata sub forma de cruce. Stia ca nu va fi aprobat si a recurs la o strategema: a strecurat simbolul crucii in elementele decorative. Constructia este, de fapt, o cruce cu un singur brat. Daca va uitati cu atentie veti vedea ca fintina care am vazut-o in imagini este in forma de cruce. Nu-mi vine sa cred ca acum se distruge compozitia. Pavajele puteau fi curatate si eventual inlocuite cele distruse. Este marmura de Moneasa care nu se mai exploateaza, bordurate cu granit. Daca este cazul, desi sunt in virsta, as dori sa vin pina la Satu Mare. Va trimit contactul meu pe adresa redactiei.
Am fost studentul d-lui profesor Porumbescu la Iasi si cunosc din interior proiectul de la Satu Mare.
Initial cladirea era proiectata sub forma de cruce. Stia ca nu va fi aprobat si a recurs la o strategema: a strecurat simbolul crucii in elementele decorative. Constructia este, de fapt, o cruce cu un singur brat. Daca va uitati cu atentie veti vedea ca fintina care am vazut-o in imagini este in forma de cruce.
Nu-mi vine sa cred ca acum se distruge compozitia. Pavajele puteau fi curatate si eventual inlocuite cele distruse. Este marmura de Moneasa care nu se mai exploateaza, bordurate cu granit. Daca este cazul, desi sunt in virsta, as dori sa vin pina la Satu Mare. Va trimit contactul meu pe adresa redactiei.
Multumesc. Va stau la dispozitie cind doriti.
are dreptate dac bulibas. poate cu renovare asta scapam si de monumentul comunismului care arata ca oribil. in loc sa mergem inainte tot mandria si beton am ramas
Daca cele mentionate de D-nul inginer @ Andreica B si anume ca s-a procedat la inlocuirea placilor din marmura cu placi din beton (mai ieftine, mult mai slab calitativ, mai putin rezistent si cu durata de viata mult mai scurta !) atunci organele abilitate ar trebui sa intervina pt. ca aici se produce o distrugere si nu imbunatatire !. Treaba asta pute rau de tot !!!. Trebuie urmarit si unde vor ajunge/ateriza placile din marmura
inlaturate /schimbate !!!. Cei de la municipalitate sunt intregi la cap sau ne considera si ne trateaza ca pe niste prosti ?…. D-le Prefect ! ar trebui sa interveniti si sa obligati municipalitatea sa puna inapoi placile de marmura asa cum au fost !!!.
Are drepate dl. Dan Balibas si altii care au obseravat ca aici este vorba despre o afacere de milioane de euro. Pe un panou am vazut ca suma pentru lucrare este de peste 33 de milioane de lei. Eu ca inginer vad ca pavajele despre care se face vorbire sunt de fapt placi de marmmura inlocuite cu placi de betan. Sa-si faca datoria organele abilitate si problema este rezolvata.
De ce nu-l intrebati pe primar de ce a fost nevoie de aceasta schimbare al pavajelor ???. Astept un raspuns concret de la dumnealui !!!. Consider niste bani publici aruncati degeaba !. Pt. asta ne-a ridicat impozitele ?. Pavajele vechi au fost foarte bune si rezistente in timp , mai necesitau putine reparatii pe ici-colo si totul ar fi fost rezolvat cu bine. De ce a trebuit sa le schimbe/inlocuiasca in totalitate nu inteleg !. Ce se va intampla cu pavajele vechi dupa inlocuire , unde vor ajunge si ce se va face cu acestea ????. Este posibil ca aceasta schimbare sa fi facut pt. ca cineva sa ajunga in posesia pavajelor vechi pe care sa le foloseasca in interes propriu. Este posibil sa existe si suspiciunea de spalare de bani la mijloc sau de constituire de grup infractional organizat in vederea obtinerii unor foloase necuvenite !. De ce nu au fost sparte/distruse pavajele vechi acolo la fata locului pt. a nu mai putea fi folosite altundeva ?…..Aici cred ca avem de-a face cu un joc murdar de interese la care primarul ar trebui sa ne raspunda de indata !!!!. Eu nu as putea beneficia gratuit de aceste pavaje vechi care se inlocuiesc pt. a-mi pava curtea cu acestea ?…..
Pavajele vechi trebuiau reparate pe ici pe colo. Sunt niste costuri inutile la fel ca si Groapa lui Gyusi care sa facut de 2 ori iar pavajul de pe Coposu zboara si nimeni nu il repara.Asta e ! Cu banii respectivi ar fi fost bine sa se repare trotuarele si strazile municipiului.
Pavajele vechi trebuiau reparate pe ici pe colo. Sunt niste costuri inutile la fel ca si Groapa lui Gyusi care sa facut de 2 ori iar pavajul de pe Coposu zboara si nimeni nu il repara.Asta e ! Cu banii respectivi ar fi fost bine sa se repare trotuarele si strazile municipiului.
Primarul din Satu Mare distruge tot ce este facut de romani.
Am auzit ca vrea sa dea jos si statuia lui dr. Vasile Lucaciu
Cred ca era de bun simt ca domnul primar sa-i consulte si pe arhitectii care au lucrat la proiectul Centru Administrativ sub conducerea lui Nicolae Porumbescu.
Iata lista lor. Daca am uitat pe cineva imi cer scuze.
Varga Lajos,
Aurelian Gheorghiu
Tamas Gabosi
Zsolt Nagy
Lajos Gyure
Katalin Foldesi
Matyas Andras
Arhitectul sef al orasului era Rupprecht Karoly
Oare nu meritau acesti oameni macar sa fie intrebati?
Cu tot respectul, dar doamna Iuoras este o amatoare. Cum s[ faca dinsa un proiect atit de complex? Nu are nici cultura necesara nici talent ca arhitect. este o amatoare pe care nu o suporta nici un coleg.
Imi pare rau pt dvs, domnule primar!
Nimeni nu o sa multumeasca pe toata lumea niciodata. Un lucru e clar. Trebuia reabilitat centru nou. Sunt sigur ca o sa arate mai bine ca inainte . Nu inteleg ce atata rautate.
Dupa cum ne-am obisnuit kitsch-urile satmarene se tin lant,suntem undeva sub scoarta terestra la capitolul conservarii valorilor,chiar si singurele ramase inca din perioada comunista.Din pacate conducearea orasului functioneaza si se ghideaza dupa metoda,,bine si asa rau,de fiecare data da cu stangu in dreptul,impiedicati de incompetenta….este fascinant sa vezi cum restaureaza centrul nou (pana candva bijuteria orasului) cu materiale utilizate pentru a pava trotuarele sau si mai rau,parcarile supermarket-urilor, intr-un model abstract haotic neinteles nici macar de executant totul ghidat dupa sloganul,,Oras in miscare,,….Da nu ii bai,importnt e ca se misca orasul ….in directia gresita!Cu siguranta nu am sa imbatranesc in Satu Mare!
Alta mare realizare a primarului-minune…
Trotuarele din această reședință de județ rămân tot așa, de râsul curcilor?
Coșurile de gunoi stradale atât de necesare pentru un oraș curat unde sunt?
Rog redactie sa ne spuna cit costa aceasta distractie cu pavajele de beton de tip tar
bani cheltuiti pe digeaba sau sunt alte interese