Image 1
Image 2

BOALĂ MISTERIOSĂ

Spitalele din China, supraaglomerate din cauza unui virus necunoscut

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a solicitat Chinei informații suplimentare despre creșterea bolilor respiratorii în nordul țării. Beijingul nu a comentat public acest lucru până acum.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Cazurile de pneumonie la copii cresc vertiginos în China. Virusul pare nou. OMS a cerut Beijingului informații despre creșterea bolilor respiratorii „nediagnosticate”. Amintirile din primele zile ale pandemiei de Covid revin.

În China sunt raportate boli respiratorii misterioase care afectează copiii. Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a cerut miercuri populației chineze „să ia măsuri pentru a reduce riscul de boli respiratorii”. Totodată, OMS a cerut autorităților chineze mai multe informații despre creșterea raportată a astfel de cazuri în rândul copiilor din nordul țării.

Focarul unui nou tip de boală pulmonară escaladează în orașele din întreaga țară, relatează ziarul britanic „The Telegraph”. Spitalele de pretutindeni sunt „supraaglomerate cu copii bolnavi”. Imagini de la agenția de presă AFP arată copii care așteaptă tratament în sălile de așteptare ale unui spital din capitala Beijing. Spitalele sunt atât de pline încât unii își primesc perfuzia în casa scării și trebuie să doarmă acolo.

Într-o conferință de presă din 13 noiembrie, autoritățile chineze au atribuit creșterea bolilor respiratorii ridicării restricțiilor Covid-19 și răspândirii agenților patogeni cunoscuți. Gripa și infecțiile bacteriene ar afecta copiii.
Epidemie de pneumonie nediagnosticată
Situația pare acum să se înrăutățească. Promed – un sistem global de supraveghere a focarelor de boli umane și animale – a emis o alertă marți seara. A fost, de asemenea, un avertisment Promed care i-a făcut pe experții din întreaga lume conștienți de un virus misterios numit Sars-Cov-2 pentru prima dată la sfârșitul lunii decembrie 2019.
Cazurile de pneumonie sunt în creștere și în Elveția
În timp ce o creștere fulgerătoare a „pneumoniei nediagnosticate” în China face în prezent titluri, cazurile de pneumonie sunt neobișnuit de ridicate în Elveția. Specialiștii urmăresc îndeaproape situația.

Un nou studiu elvețian arată acum că o creștere a pneumoniei este vizibilă și la noi. „Și în Elveția, în prezent, asistăm la o creștere clară”, a declarat liderul studiului Patrick Meyer Sauteur de la Spitalul de Copii din Zurich pentru agenția de presă Keystone-SDA. Potrivit studiului, micoplasmele responsabile de pneumonie revin în masă la populație după o absență de mai bine de trei ani.

Evoluția infecțiilor este atent monitorizată. Studiul internațional condus de Elveția a fost publicat joi în jurnalul de specialitate „The Lancet Microbe”. Înainte de pandemia de Covid, mioplasmele (Mycoplasma pneumoniae) erau printre cei mai frecvenți agenți patogeni bacterieni în pneumonia la copii. Acestea pot provoca și boli ale pielii, mucoaselor sau ale sistemului nervos. Odată cu măsurile luate în timpul pandemiei, aceste bacterii au dispărut. Cercetătorii s-au întrebat chiar dacă se vor întoarce având în vedere durata acestei absențe.

„Din punct de vedere pur științific, a fost absolut fascinant”, se minunează liderul studiului. Și pentru alți agenți patogeni, măsurile luate în timpul Covid au dus la o scădere a transmisiilor. Cu excepția mioplasmelor de până acum, aproape toate au revenit după ridicarea măsurilor.

De atunci, infecțiile cu mioplasmă au atins, sau chiar au depășit, nivelul pre-pandemic, așa cum a demonstrat în studiul său echipa de cercetare condusă de Patrick Meyer Sauteur. „În prezent, asistăm la reapariția infecțiilor cu mioplasmă și înregistrăm deja numere record în Elveția”, explică medicul.

În multe cazuri, infecțiile cu micoplasmă sunt ușoare și se rezolvă de la sine; infecțiile mai grave sunt de obicei tratate cu antibiotice. „Dar pentru asta, trebuie să-i recunoaștem”, explică Patrick Meyer Sauteur. De fapt, antibioticele pe bază de penicilină, recomandate în primul rând pentru pneumonia bacteriană, nu sunt eficiente împotriva mioplasmelor.

Deoarece bacteria a lipsit atât de mult timp, apărut o scădere a imunității iar personalul de specialitate să nu s-a mai gândit  la mioplasme în ciuda simptomelor corespunzătoare. Specialiști afirmă că urmărind evoluția situație trebuie să recunoască în ultimele luni creșterea infecțiilor este impresionantă.

 

Citește și:

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with

IFPLUS DEZASTRU ÎN SĂNĂTATE

Instabilitatea platformei informatice le complică viața medicilor

Platforma informatică din asigurările de sănătate a dat chix din nou. Este pentru a doua oară în această lună când sistemul cedează, la fel și răbdarea furnizorilor de servicii medicale, nevoiți să facă nopți albe pentru trimiterea rețetelor și a serviciilor.

This content is for IZ Plus Lunar, IZ Digital+Print, IZ Duminica si IZ Plus 1 An, IZ Plus si Ziarul Digital 1 An, IZ+ si IZ PDF Lunar, IZ+ si IZ PDF 1 An, IZ+ si IZ PDF 3 luni, IZ+ si Tiparit si PDF Lunar, IZ+ si Tiparit si PDF 1 An, IZ+ si Tiparit si PDF 3 Luni, IZ+ si PDF <35 1 Luna, IZ+ <35, IZ PLUS ANUAL, and IZ PLUS 3 LUNI members only.
Log In Join Now