Image 1
Image 2

Stabilizarea pieței de asigurări RCA și protecția șoferilor

Stabilizarea pieței de asigurări RCA și protecția șoferilor
De asemenea, în perioada ianuarie-martie 2024, au fost înregistrate peste 21.000 de solicitări de alocare a asiguraților cu risc ridicat, ceea ce înseamnă că fiecare asigurător RCA a preluat un număr de aproximativ 2.600 de astfel de asigurați.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

Tarifele impuse pentru polițele de asigurare obligatorie rămân neschimbate până pe 30 iunie, conform unei decizii guvernamentale adoptate joi și menționate de C.S.

Ministerul Finanțelor a comunicat că Executivul a aprobat măsura de prelungire cu trei luni a perioadei de aplicare a tarifelor maxime de primă pentru asigurările RCA practicate de companii la 28 februarie 2023, conform unui act normativ propus de minister și elaborat de Autoritatea de Supraveghere Financiară.

 

 

Această decizie a fost considerată necesară pentru a contracara creșterea excesivă a prețurilor și pentru a stabiliza gradual piața de asigurări RCA, astfel încât să se prevină eventualele efecte negative asupra altor sectoare ale economiei.

 

 

Ministrul Finanțelor, Marcel Boloș, a explicat că această soluție temporară, dar esențială pentru șoferi, a fost luată având în vedere problemele încă nerezolvate din piața asigurărilor auto, caracterizată de un dezechilibru între cerere și ofertă.

 

 

Tarifele maxime de primă au fost stabilite la nivelul propriilor tarife de primă practicate de fiecare asigurător RCA la data de 28 februarie 2023, cu posibilitatea de ajustare cu un maxim de 6,8%. Aceste tarife se aplică pentru contractele RCA încheiate după data intrării în vigoare a hotărârii.

 

 

De asemenea, comisioanele de distribuție aferente contractelor RCA sunt limitate la maximum 8% din prima netă de cheltuieli de distribuție, pentru o perioadă de 3 luni de la data intrării în vigoare a hotărârii.

 

 

Calculul despăgubirii este realizat ținând cont de un tarif care nu poate depăși tariful mediu practicat de reprezentanțele rent-a-car care oferă servicii de închiriere de autoturisme fără șofer și se acordă numai dacă vehiculul avariat nu mai poate fi utilizat din punct de vedere tehnic.

 

 

Perioada maximă pentru acordarea despăgubirilor este de 30 de zile, fie de la data eliberării autorizației de reparație de către unitățile Poliției Române, fie de la data eliberării documentului de intrare în reparație eliberat de către asigurătorul RCA. Acest termen poate fi prelungit doar cu aprobarea asigurătorului RCA în situații justificate, dovedite cu documente.

 

 

În cazul vehiculelor care sunt considerate cu daună totală economică, despăgubirile acoperă perioada cuprinsă între data constatării avariilor și data înaintării ofertei de despăgubire, respectând termenele prevăzute de Legea nr. 132/2017, cu modificările și completările ulterioare. În aceste cazuri, valoarea despăgubirii pentru acoperirea costurilor de înlocuire temporară a vehiculului avariat nu poate depăși 25% din valoarea de piață a vehiculului avariat.

 

 

Ministerul Finanțelor a subliniat că, în prezent, pe piața asigurărilor RCA din România persistă o reticență în ceea ce privește apetitul pentru riscuri al asigurătorilor RCA pentru anumite categorii de asigurați. Astfel, la 31 decembrie 2023, din totalul vehiculelor din parcul auto național, respectiv 10.333.293, doar 7.053.399 erau asigurate.

 

 

De asemenea, în perioada ianuarie-martie 2024, au fost înregistrate peste 21.000 de solicitări de alocare a asiguraților cu risc ridicat, ceea ce înseamnă că fiecare asigurător RCA a preluat un număr de aproximativ 2.600 de astfel de asigurați. Această situație ar putea genera consecințe negative, în sensul unei presiuni suplimentare asupra prețurilor după data de 31 martie 2024, când încetează efectele Hotărârii Guvernului nr. 1326/2023.

 

 

CITEȘTE ȘI:

 

Noul proiectul de lege impune asigurarea RCA pentru trotinetele și bicicletele electrice.

 

 

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with