Image 1
Image 2

BENEFICII ÎN EDUCAȚIEI

Studenții plătesc integral abonamente la transportul local în comun

Reducerea de 90% la transportul local în comun pentru studenți, prevăzută de legea educației în vigoare de peste o lună, va fi acordată prin decontare de către universități,...
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 … după ce studenții cumpără abonamentele integral, a transmis Ministerul Educației (ME) într-o adresă pentru rectori obținută de Edupedu.ro. Documentul, redat integral mai jos în articol, vine în contextul în care nu există norme pentru asigurarea acestei reduceri direct de la achiziția unui titlu de călătorie, cum este în cazul transportului cu trenul sau, în București, cu metroul.

Mai exact, pentru a asigura reducerea de 90% pentru studenți pe noua lege a educației în învățământul superior în vigoare din 3 septembrie, este nevoie de un mecanism de decontare între instituții precum universitățile și operatorii de transport care până în prezent nu a fost realizat, cel puțin în București.

Studenții au cumpărat abonamentele integral și nu au primit până acum de la nicio universitate 90% din bani înapoi pentru că în acest moment nu există proceduri de decontare la acestea. Conform informațiilor Edupedu.ro, acest proces mai durează cel puțin o lună. Universitatea din București nu decontează abonamentele încă, potrivit unui anunț de pe site-ul Facultății de Jurnalism și Științele Comunicării (FJSC), deși studenții și-au făcut deja abonamente la începutul lunii septembrie după intrarea în vigoare a legii, dar și la inceputul acestei luni, după cum declară mai mulți studenți pentru Edupedu.ro.

Alții sunt reticenți pentru că nu știu cât de curând își vor recupera sumele, potrivit reacțiilor primite de reprezentanții Societății de Transport București (STB), potrivit surselor noastre, după cum am scris în articolul în care am prezentat cum legea Deca-Iohannis a distrus singura aplicație digitalizată care funcționa la obținerea gratuității studenților pe transportul din Capitală – Youth TB.

La Iași, situația stă diferit, de exemplu la Universitatea de Medicină, instituție care vine în sprijinul studenților cu suportarea cheltuielilor în acest context ambiguu până la definitivarea unei metodologii și anunță: “În ultimii ani universitari, la începutul fiecărui an, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Grigore T. Popa” din Iaşi a încheiat un contract de prestări servicii cu Compania de Transport Public Iaşi, contract prin care s-au decontat lunar abonamente pentru transportul local al studenţilor. Până în acest an, decontarea a fost împărțită între Primăria Municipiului Iași și Universitate – prin banii primiți de la Ministerul Educației. În acest an, situația s-a schimbat, Universitatea trebuind să suporte întreaga sumă. Până la o clarificare legală, UMF Iași va deconta abonamentele studenților pe luna octombrie, 100% pentru studenții orfani și 90% pentru ceilalți studenți”.

Revenind la adresă, Ministerul Educației mai menționează și că este vorba de reducere doar pentru studenții de la universitățile de stat, deși în lege, pentru a beneficia de transport redus cu 90% sau gratuit, de exemplu în cazul studenților orfani, trebuie ca aceștia să urmeze cursuri la „instituții de învățământ superior acreditate”, care sunt atât de stat, cât și private.

„Având în vedere solicitările instituțiilor de învățământ superior cu privire la clarificarea prevederilor art. 128 alin (3) din Legea învățământului superior nr. 199/2023, cu completările ulterioare, care reglementează faptul că „Studenții înmatriculați la forma de învățământ cu frecvență în instituțiile de învățământ superior acreditate beneficiază de tarif redus cu 90% pe mijloacele de transport local în comun, transportul intern auto, cu metroul, precum și pentru transportul intern feroviar la toate categoriile de trenuri, clasa a II-a și naval, pe tot parcursul anului calendaristic, până la împlinirea vârstei de 30 de ani. Studenții cu unul sau ambii părinți decedați, precum și studenții proveniți din centre de plasament sau care au fost în plasament la familia extinsă, substitutivă sau la asistent maternal, potrivit prevederilor art. 64 alin. (1) din Legea nr. 272/2004 privind protecția și promovarea drepturilor copilului, republicată, cu modificările și completările ulterioare, beneficiază de gratuitate pentru aceste categorii de transport. Normele metodologice privind transportul cu metroul și trenul sunt adoptate prin hotărâre a Guvernului”.

Pentru punerea în aplicare a prevederilor legislative cu privire la modalitatea de acordare, pentru studenți, a reducerii de 90% la tariful de călătorie și a gratuității, după caz, pe mijloacele de transport local în comun, precizăm cele ce urmează. Studentul înmatriculat în cadrul unei instituții de învățământ superior de stat va achiziționa un titlu de călătorie la tariful aprobat pentru studenți iar decontarea în procent de 90% sau integrală, după caz, se va face de către instituția de învăţământ superior de stat pentru fiecare student, în baza documentelor de transport prezentate de aceștia. Ministerul Educației va solicita Ministerului Finanțelor sumele necesare decontării cheltuielilor cu transportul local în comun pentru studenți iar sumele primite vor fi alocate, în baza contractului institutional, fiecărei instituții de învățământ superior de stat în parte.

Facem mențiunea că pentru instituțiile de învățământ superior din Bucuresti decontarea abonamentelor pentru transportul cu metroul se face distinct, în baza Hotărârii de Guvern nr. 811/2023 pentru aprobarea Normelor metodologice privind acordarea facilităților de transport intern feroviar şi cu metroul pentru studenți”, scrie în adresa ME către rectorii universităților din țară.

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with