Image 1
Image 2

DREPTURILE STUDENȚILOR

Studenții vor reglementarea utilizării resurselor electronice

Mobilitatea studenților, evaluarea lor, suporturile de curs, resursele electronice și utilizarea inteligenței artificiale în activitatea academică se numără printre temele atinse în propunerile de actualizare a drepturilor studenților, înaintate de Alianța Națională a Organizațiilor Studențești din România (ANOSR) Ministerului Educației.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Propunerile vizează Codul drepturilor și obligațiilor studenților, care trebuie înnoit ca urmare a apariției noii Legi a învățământului superior.

 

Propunerile pentru noul Statut al studentului țin cont de prevederile Legii 199/2023 a învățământului superior și funcționează ca un set minimal de drepturi și obligații ale studenților, care trebuie adoptat și detaliat de fiecare universitate în parte. Potrivit Art. 126 din Legea 199: „2) Drepturile, libertățile și obligațiile studenților sunt cuprinse în Codul drepturilor și obligațiilor studentului, propus de federațiile studențești naționale și aprobat prin ordin al ministrului educației. Acesta este făcut public pe site-ul fiecărei instituții de învățământ superior. (3)

 

Fiecare instituție de învățământ superior instituie un sistem de aplicare și monitorizare a respectării prevederilor Codului drepturilor și obligațiilor studentului. Asociațiile studenților pot prezenta un raport anual privind respectarea codului, care este public pe site-ul instituției. Raportul se dezbate în prima ședință a senatului universitar sau a consiliului facultății de la începerea anului universitar, după caz, universitatea sau facultatea fiind obligată să publice, pe site-ul propriu, raportul realizat de asociațiile studenților, precum și măsurile asumate pentru remedierea eventualelor deficiențe identificate.”

 

Vechiul cod fusese adoptat în 2012. Cel nou adoptă la nivel de drepturi studențești prevederile relevante din lege, fapt care produce schimbări față de vechile prevederi. Spre exemplu, dacă cel vechi prevedea că în universități este interzisă propaganda politică, cel nou prevede, așa cum prevede și Legea 199, că este interzis “prozelitismul” politic.
În vederea adoptării, la nivel de Minister, a noului Cod, ANOSR a prezentat propriile propuneri, care acoperă o serie largă de teme, de la mobilitate la suporturi de curs și de la evaluări la inteligența artificială în mediul academic.

 

CITEȘTE ȘI:

 

Ministerul de Externe, despre campania Rusiei de a atrage studenți români

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with