Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

SUSŢINEM PRODUCĂTORII: Piaţa Mică, o adevărată călătorie prin minunata lume a alimentelor sănătoase

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

La fiecare sfârşit de săptămână, sâmbăta şi duminica, pieţele tradiţionale se animă. Piaţa de pe Strada Wolfenbüttel nr. 58 din Satu Mare, numită “Piaţa Mică”, devine locul de întâlnire al sătmărenilor dornici de produse proaspete, sănătoase, din grădina omului care le şi vinde, aşezat în spatele mesei, pentru care, desigur, plăteşte o sumă de bani. Nu mică, din păcate. O mulţime de oameni care aleg să susţină producătorii locali preferă să meargă în aceste pieţe, nu la marile magazine cu produse aduse de cine ştie unde, cultivate în sere, deseori “forţate” să se coacă repede, artificial.

Am sosit şi noi, într-o sâmbătă, în jurul orei 10.00 şi am stat de vorbă cu câţiva producători sătmăreni veritabili. Ne-am oprit la legume, brânzeturi şi miere de albine, pentru restul rezervându-ne să mergem altă dată.

Diverse sortimente de miere de albine oferite de Rodica Tivadar din Homorod

Rodica Tivadar din Homorod, ne mărturiseşte cu mândrie că a fost printre primii producători certificaţi cu “produs sătmărean”. Cu 150 de familii de albine sub îngrijire, doamna Rodica ne îmbie cu diverse sortimente de miere< de la clasica miere polifloră sau de salcâm, producătoarea vinde şi miere de zmeuriş, de rapiţă şi de mană. Se mândreşte şi cu diverse combinaţii unele chiar exotice, miere îmbogăţită cu nuci la preţul de 18 lei borcanul de 400 grame sau miere cu ghimbir şi turmeric la 15 lei, 240 grame.

Doamna Rodica explică în detaliu beneficiile amestecului de miere polifloră cu ghimbir şi turmeric. Mierea polifloră este în sine o simfonie a naturii, reuşind să capteze esenţa mai multor plante într-o singură linguriţă. Prin adăugarea turmericului şi ghimbirului, beneficiile se multiplică, acţionează ca un energizant natural, protejează sistemul nervos, stimulează digestia, având chiar şi efecte anti îmbătrânire. Rodica Tivadar ne convinge să cumpărăm şi miere cu nuci, adevărată hrană pentru creier. Putem să vă mărturisim că este minunată, i-am oferit unui prieten pe care l-am impresionat şi care a promis că va cumpăra şi el pentru familia lui.

Legume proaspete găsiţi la Monica şi Vasile Flore din Botiz

În căutarea legumelor proaspete ajungem la familia Flore din Botiz. Producători de legume diverse, Monica şi Vasile ne surprind cu roşii roz, vândute la doar 5 lei kg. Iar pentru cei care caută ceva special, ceapa de apă-dulce este o ofertă tentantă, disponibilă la 8 lei kg.

Ceapa de apă, denumită adesea şi ceapa Caba, aduce o serie de beneficii pentru sănătate. Iată de ce ceapa de apă ar trebui să fie pe lista dumneavoastră de cumpărături: este o sursă bună de vitamine şi minerale, inclusiv vitamina C, vitamina B6 şi mangan; conţine antioxidanţi ce ajută la combaterea stresului, protejând astfel celulele împotriva deteriorării. 

Consumul regulat de ceapă de apă poate contribui la reducerea tensiunii arteriale şi poate avea efecte pozitive asupra sănătăţii inimii. În plus faţă de aceste beneficii pentru sănătate, fiind mai puţin picantă şi mai dulce decât alte tipuri de ceapă, ceapa de apă este mai uşor de digerat şi este o opţiune excelentă pentru persoanele cu stomac sensibil. Gustul său dulce o face perfectă în salate, oferind un contrast savuros cu alte legume. 

În Piaţa Mică preţurile legumelor se prezintă ca un meniu divers: capia la 10 lei, ardei la 4 lei, varză la 3 lei, vinete la 4 lei şi castraveţi crocanţi la 6 lei.

Deliciosul caş de oaie produs de Ocolici Rodica din Drăguşeni

Iar pentru cei cu poftă de brânzeturi autentice, doamna Ocolici Rodica din Drăguşeni îi aşteaptă cu deliciosul caş de oaie, la 50 lei kg. Cu 200 de oi în grijă, doamna Rodica face deplasări de trei ori pe săptămână la piaţă, desigur miercuri, sâmbătă şi duminică, aducând cu ea gustul autentic al zonei.

Nu în ultimul rând, la Brutăria Daniel, coada se întinde chiar şi în afara magazinului. Aici, sătmărenii se înghesuie pentru a prinde o felie din celebra pâine de casă, pe vatră. Lume multă şi înghesuială şi în Carmangeria Zoli Husi recunoscută pentru produsele proaspete şi gustoase. Vom reveni cu alta ocazie pentru a-i prezenta.

 

 

 

O oră petrecută în Piaţa Mică este mai mult decât o simplă ocazie de cumpărături. Este o adevărată experienţă, un prilej de a redescoperi gusturile autentice ale Sătmarului şi de a susţine comunitatea locală şi producătorii sătmăreni veritabili.

Anişoara Dragoş

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns