Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

PRAZNIC LA SATU MARE

Sute de credincioși la Biserica “Sfinții Împărați Constantin și Elena”

Sute de credincioși la Biserica “Sfinții Împărați Constantin și Elena”
Biserica "Sfinții Împărați Constantin și Elena" din municipiul Satu Mare a fost arhiplină în zi de mare sărbătoare. Lăcașul de cult și-a prăznuit hramul în prezența a sute de credincioși, dar și a unui frumos sobor de preoți, care s-au alăturat parohilor pentru a sluji împreună.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Ziua de marți, 21 mai, a fost una frumoasă, fără ploaie sau vânt, astfel încât credincioșii ortodocși din întreg municipiul Satu Mare, dar nu numai, s-au putut ruga împreună, cu acest prilej de mare bucurie.

De altfel, și Preasfințitul părinte episcop Timotei Sătmăreanul a fost prezent la evenimentul religios, slujind împreună cu preoții parohi și cei invitați la hram.

 

 

“De sărbătoarea închinată Sfinților Împărați și întocmai cu Apostolii, Constantin și mama sa, Elena, marți, 21 mai 2024, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul, Arhiereu-vicar al Episcopiei Ortodoxe Române a Maramureșului și Sătmarului s-a aflat în mijlocul credincioșilor din Parohia Ortodoxă „Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Municipiul Satu Mare, cu ocazia sărbătoririi hramului bisericii”, după cum a informat Biroul de Presă al Episcopiei Române Ortodoxe a Maramureșului și Sătmarului.

 

 

Trei elevi sătmăreni premiați pentru rezultate excepționale la olimpiada de religie

 

 

Cu această ocazie, Preasfinția Sa a săvârșit Sfânta și Dumnezeiasca Liturghie în fruntea unui numeros sobor de preoți și diaconi, în prezența credincioșilor parohiei, a autorităților locale și centrale.

Între părinții din sobor de cuvine să-i amintim pe preacuviosul părinte arhimandrit Dr. Casian Filip – vicar administrativ, Pr. Ioan Socolan – protopopul Sătmarului, părinții Gorgan Gabriel Gheorghe și Vălean Susan Iulius Tiberiu Călin – slujitori la această parohiei precum și pe părinții arhidiaconi Dumitru Botiș – director cu serviciile sociale eparhiale, Arhid. Gherasim Nap și Arhid. Ioan Onuț Păcurar – referent al Secretarului Eparhial.

 

 

Răspunsurile au fost oferite de corul parohiei, umplând biserica de bucuria glasurilor cristaline ale membrilor, dar și a versurilor pricesnelor atent alese special pentru acest mare praznic.

După Sfânta Liturghie, Preasfințitul Părinte Timotei Sătmăreanul a premiat trei elevi de la Liceul Teologic Ortodox „Nicolae Steinhardt” din Municipiul Satu Mare ca urmare a rezultatelor frumoase obținute la Olimpiada Națională.

 

 

Despre faptele celor doi Sfinți Împărați

 

 

Sfinții Împărați Constantin și Elena se sărbătoresc în calendarul bizantin (folosit de bisericile ortodoxe și de bisericile unite cu Roma), pe data de 21 mai. Sărbătoarea îi amintește pe împăratul Constantin cel Mare și pe mama sa, Elena Augusta , ca figuri religioase importante.

În timpul domniei sale, Împăratul Constantin a adoptat o serie de măsuri în favoarea Bisericii şi ale preoţilor. Iar despre mama lui, Împărateasa Elena, se spune că şi-ar fi eliberat sclavii şi i-ar fi ajutat pe creştinii persecutaţi.

 

 

Cea mai însemnată realizare a împăratului Constantin a fost Edictul de la Milano (313), prin care creștinismul ajunge să fie recunoscut de stat. Însă, el va deveni religie de stat în timpul lui Teodosie cel Mare (379-395).

După edictul din 313, împăratul scutește Biserica de impozite, îi acordă dreptul de a primi donații și le da episcopilor dreptul să judece pe cei ce nu doreau să fie judecați după legile statului. A înlăturat din legile penale pedepsele contrare spiritului creștinismului, precum: răstignirea, zdrobirea picioarelor, stigmatizarea (arderea cu fierul roșu).

 

Citește și:

 

Hramul Mănăstirilor Rohia și Chiuzbaia

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Asculta acest articol 1. FC Bihor Oradea 10 7 1 2 22-16 6 22 2. CS Gloria 2018 Bistriţa-Năsăud 10