Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Teama de rezultatele de la alegeri

Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

    50 la sută plus sau minus unu a ajuns principala țintă electorală. De câte ori apare vreun sondaj care plasează USL sub 50%, cei de la PDL răsuflă ușurați. Principala lor țintă este scăderea sub jumătate a adversarilor, și mai puțin propria creștere. Sondajul CSOP apare fix a doua zi după ce PSD, PNL, PC și UNPR și-au împărțit mandatele. Cele patru partide, împărțite în două grupe, PSD+UNPR și PNL+PC, au luat în calcul un scor de 60%.

Adică vreo 280 de mandate. Se vor mulțumi și cu mai puține, cu condiția să aibă o majoritate confortabilă. Dar PDL va fi mulțumit cu 24%? Este normal ca principalul partid de opoziție să fie atât de jos în opțiunile alegătorilor?

Se fac în aceste zile tot felul de speculații. Chiar sondajul de care vorbim, avansează niște cifre pur teoretice. Dacă PDL merge singur obține cu 3% mai puțin decât dacă merge în alianță cu alte două partide minuscule, care de altfel nu ar lua niciun procent singure. PN|CD nu este decât o palidă umbră a fostului partid condus de Iuliu Maniu și readus la viață de Corneliu Coposu.

Alt partid, recent înființat de Răzvan Ungureanu, nu reprezintă în sine nimic. Cum pot adăuga valoare două pseudo forțe politice unui partid aflat într-o prelungită criză? Răspunsul îl vom afla abia a doua zi după alegerile din 9 decembrie.  Atunci se va vedea dacă a fost benefică alianța democrat liberalilor cu două furnicuțe.

În următoarele trei luni de zile rămase până la alegeri vom avea parte de o serie de sondaje, unele mai neconvingătoare decât altele. Singurele date certe rămân rezultatele de la locale. Interesant este faptul că datele de la referendum nu sunt considerate concludente. Sunt cei 7.4 milioane de votanți anti-Băsescu simpatizanți USL?   Putem întoarce întrebarea: cum se face că din cele 7.4  milioane de voturi pentru suspendare candidatul USL, potrivit sondajelor, nu recuperează decât aproximativ jumătate? Crin Antonescu nu a reușit să capteze, potrivit sondajelor, decât 60-70% din bazinul electoral comun al PNL și PSD.

Nici Victor Ponta nu întrunește condițiile unei susțineri absolute. El se situează constant sub încrederea acordată USL, dar și sub intențiile de vot.

În același timp, un partid de sub 1%, Partidul Forța Civică, este condus de cineva care la intenția de vot întrunește vreo 20%. Este vorba, evident, de Mihai Răzvan Ungureanu. Ceva nu este în ordine. Ori sondajele sunt făcute de mântuială, ori cetățenii intervievați nu răspund cu toată seriozitatea.

De fapt teama de rezultatul alegerilor parlamentare trădează teama de viitor a alegătorilor. USL în sine, la fel ca PDL, nu reprezintă decât niște proiecții ale speranțelor  unei populații speriate de trecutul recent și viitorul imediat. Sondajele nu fac decât să întrețină speranțele deșarte.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei

Oratorii de piață

Asculta acest articol Indiferent de comentariile pe marginea mitingului organizat la București în seara zilei de 9 iunie, PSD a

Sigla Informatia Zilei

Corupţia progresivă

Asculta acest articol     Există tentaţia de a compara mineriadele de la începutul anilor ’90 cu acţiunile în forţă ale