Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

TEZAUR UMAN VIU

Emilia Zamfira Grosoş din Soconzel recompensată cu acest onorant titlu

Menţionăm că Emilia Zamfira Grosoş din Soconzel este cel de-al treilea meşter popular sătmărean recompensat cu acest onorant titlu, după Floare Finta din Negreşti Oaş, cea care l-a primit în 2012, şi meşterul olar Istvanfi Gheza din Vama, cel care a fost distins cu acest titlu în anul 2022.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol
EMILIA ZAMFIRA Grosos

În perioada 20 – 22 septembrie 2023, în organizarea Ministerului Culturii şi a Consiliului Judeţean Maramureş, prin Muzeul Judeţean de Etnografie şi Artă Populară Maramureş, a avut loc Gala „Tezaure Umane Vii” 2022, scopul evenimentului fiind acela de a-i celebra şi premia pe cei care au obţinut titlul de „Tezaure Umane Vii” în anul 2023.

Din delegaţia sătmreană au făcut parte: Robert Laszlo – managerul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, Maria Carmen Sas – referent C.J.C.P.C.T. Satu Mare, meşterul popular în arta ţesutului, a creării costumului tradiţional codrenesc, a textilelor de interior şi nu în ultimul rând, a creării de podoabe – Emilia Zamfira Grosoş, dr. Mara Puşcaş Lobonţ şi Adela Dobrescu de la Muzeul Judeţean Satu Mare.

În cadrul celei de-a XI – a ediţii a Programului Tezaure Umane Vii, la recomandarea Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, meşterul popular în arta ţesutului, a creării costumului tradiţional codrenesc, a textilelor de interior şi nu în ultimul rând, a creării de podoabe – Emilia Zamfira Grosoş din localitatea Soconzel, comuna Socond a primit titlul onorific de Tezaur Uman Viu.
Ministerul Culturii, prin Comisia Naţională pentru Salvgardarea Patrimoniului Cultural Imaterial, acordă titlul onorific de Tezaur Uman Viu, iar anul acesta din cele 47 de dosare de candidatură depuse la nivel naţional, printre cele 12 persoane selectate purtătoare, creatoare şi păstrătoare de patrimoniu cultural imaterial, se află şi sătmăreanca Emilia Zamfira Grosoş.

Menţionăm că Emilia Zamfira Grosoş din Soconzel este cel de-al treilea meşter popular sătmărean recompensat cu acest onorant titlu, după Floare Finta din Negreşti Oaş, cea care l-a primit în 2012, şi meşterul olar Istvanfi Gheza din Vama, cel care a fost distins cu acest titlu în anul 2022.

Astfel, la lansarea sesiunii de depunere a dosarelor de candidatură pentru obţinerea titlului de Tezaur Uman Viu de către Ministerul Culturii în luna februarie a anului 2023, Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Satu Mare, prin: Robert Laszlo – managerul instituţiei; dr. Felician Pop – referent şi Maria Carmen Sas – referent au întreprins toate demersurile necesare pentru a întocmi dosarul de candidatură pentru meşterul popular Emilia Zamfira Grosoş.

Din partea autorităţii locale, o recomandare pentru dosarul de candidatură l-a avut şi primarul comunei Socond – Nicolae Mare Cornea. Un aport la întocmirea referatului de către un specialist – expert în bunuri cu semnificaţie etnografică şi bunuri cu semnificaţie artistică – textile, în vederea depunerii candidaturii l-a avut şi Adela- Cătălina Dobrescu de la Muzeul Judeţean Satu Mare.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns