Image 1
Image 2

REFORMA FISCALĂ ȘI BUGETARĂ

Principalele modificări propuse de proiectul de OUG privind măsurile fiscal-bugetare în 2024″

Aceste modificări sunt concepute pentru a influența eficient gestionarea resurselor financiare și pentru a stimula dezvoltarea economică în anul 2024.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

Proiectul de Ordonanță de Urgență privind modificarea unor măsuri fiscal-bugetare, anunțat de către D.P. pe data de 28 martie 2024 și prezentat în 5 afișări, aduce o serie de modificări și ajustări la legislația fiscală și bugetară existentă. Iată principalele puncte ale acestui proiect:

 

 

Vouchere de vacanță pentru bugetari: Instituțiile publice, indiferent de finanțare și subordonare, vor acorda anual vouchere de vacanță în valoare de 1.600 lei pentru personalul cu salarii nete de până la 8.000 lei, în perioada 1 ianuarie 2024 – 31 decembrie 2026.

 

Beneficii pentru veterani: Personalul veteran din teatrele de operații va avea dreptul la purtarea uniformei militare după trecerea în rezervă sau retragere, precum și la o sumă lunară forfetară și o indemnizație lunară, neimpozabile.

 

Menținerea bonusurilor pentru angajații din companiile de Stat: Pentru a nu afecta veniturile salariale, se propune menținerea acordării bonusurilor pentru personalul cu salarii nete de până la 8.000 lei, inclusiv, atât pentru operatorii economici cu câștiguri cât și pentru cei cu pierderi.

 

Amânarea reîntregirii fondurilor PNRR: Reîntregirea fondurilor utilizate din Programul Național de Redresare și Reziliență este amânată până la sfârșitul anului 2024, iar fondurile europene nerambursabile aferente perioadei de programare 2014-2020 vor fi continuat să fie utilizate temporar.

 

Impozitare a profitului pentru companiile de Stat: Se propune ca societățile de Stat să vireze la buget cel puțin 50% din profit, cu posibilitatea ca Guvernul să stabilească anual o cotă mai mare.

 

 

Majorări salariale în companiile de Stat: Companiile de Stat cu pierderi contabile vor putea acorda creșteri salariale sub condiția prezentării unui plan de reorganizare și fără a majora numărul de personal sau a acorda alte beneficii salariale în anul 2024.

 

Clarificări privind întreprinderile legate: Se propun noi criterii pentru determinarea relațiilor între persoanele juridice române, renunțându-se la prevederile introduse anterior și introducându-se criterii mai precise.

 

De asemenea, se prevede introducerea unei sancțiuni pentru neconformitate și se ajustează termenele pentru depunerea unor declarații fiscale, precum Declarația 700 pentru ieșirea din sistemul de impozitare al microîntreprinderilor.

 

CITEȘTE ȘISchimbări majore la voucherele de vacanță din 2024! Află detaliile aici!

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with