Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Tot mai multe femei tinere depistate cu cancer la sân

Sigla Informatia Zilei
Tot mai multe femei tinere depistate cu cancer la sân
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Aproximativ 6.000 de femei din România dezvoltă anual cancer de sân şi jumătate dintre acestea pierd bătălia în lupta cu boala, cauza principală fiind diagnosticarea târzie. Depistat în stadiu incipient, şansele de vindecare sunt de până la 95% însă, în prezent, doar 13% din cazurile noi sunt diagnosticate într-o fază incipientă.

Şi în Satu Mare incidenţa cancerului de sân este în creştere. Îngrijorător este faptul că astfel de cazuri apar tot mai frecvent la tinere, la vârsta de 20 – 30 de ani şi nu întotodeauna sunt legate de existenţa unui factor genetic. Stresul de zi cu zi, dereglările hormonale grave, radiaţiile, radiografiile făcute în mod excesiv, infecţiile virale frecvente pot contribui la apariţia acestui tip de cancer.

Astfel, un screening pentru depistarea cancerului de sân ar ajuta foarte mult, la fel cum a fost şi în cazul celui pentru depistarea cancerului de col uterin. Însă până acum nu au fost găsite de autorităţi resursele financiare pentru a fi pus în practică. Medicii au participat la cursuri de specializare, s-au format echipele de lucru, însă deocamdată acest program figurează pe lista de aşteptare.

Specialiştii în imagistică medicală sunt de părere că o investigaţie de tipul ecografiei sau mamografiei, realizată cu periodicitate, poate să ajute foarte mult. Medicul sătmărean Annemarie Arpăşteuan, specialist în imagistică şi radiologie este de părere că un consult anual prin ecografie până la vârsta de 40 -45 de ani este mai mult decât binevenit, deoarece poate să depisteze eventualele modificări la nivelul sânului şi să se intervină din timp.

Însă nici acest tip de investigaţie nu poate fi generalizat deoarece fiecare caz trebuie luat în parte şi tratat ca atare, astfel că modul de diagnosticare poate să difere uneori faţă de cel standard.

Totodată specialistul precizează că este total greşită asocierea prezenţei unui nodul la nivelul sânului cu cea de cancer. În opinia sa majoritatea nodulilor sunt de cauză hormonală şi pot fi ţinuţi sub control.

“Am observat că majoritatea doamnelor care vin la consult au această frică. Nu trebuie să ne gândim întotdeauna la ce este mai rău. De cele mai multe ori se dovedeşte că această temere a lor este neîntemeiată” este de părere dr. Arpăşteuan

Puteti citi continuarea in editia tiparita disponibila la chioscurile de ziare sau in editia electronica (abonament pdf)

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns