Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

DECIZIA UE

Uleiul care dispare din toate magazinele

Uleiul care dispare din toate magazinele
În toamna acestui an, va fi emis noul regulament european care stabilește limitele admisibile pentru hidrocarburile aromatice din uleiuri de parafină.
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

 

Uleiul de măsline din Grecia ar putea dispărea de pe rafturile magazinelor alimentare din Uniunea Europeană (UE), inclusiv din România, odată cu introducerea noului regulament european privind limitele admisibile pentru hidrocarburile aromatice provenite din uleiuri de parafină.

 

 

Dispariția uleiului de măsline din Grecia de pe piața europeană

 

 

În toamna acestui an, va fi emis noul regulament european care stabilește limitele admisibile pentru hidrocarburile aromatice din uleiuri de parafină. Aceste hidrocarburi apar în uleiurile de măsline din cauza practicilor de recoltare a măslinelor în sudul Peloponezului, unde, pentru a economisi costuri, pomii sunt tăiați simultan cu culesul măslinelor. Drujbele folosite sunt lubrifiate, iar reziduurile de lubrifiant ajung în măsline și, ulterior, în uleiul de măsline. De asemenea, sacii de iută folosiți pentru transportul măslinelor sunt impregnați cu substanțe chimice pentru a-i face mai rezistenți și impermeabili, substanțe care se transferă în măsline.

 

 

Asociația Fabricilor Grecești de Ulei de Măsline Standardizat și Organizația Națională Interprofesională a Uleiului de Măsline au cerut Ministerului pentru Dezvoltarea Agricolă din Grecia să solicite producătorilor de ulei de măsline să renunțe la aceste practici care cresc prezența hidrocarburilor aromatice.

 

 

„Dacă se constată că un ulei de măsline extravirgin conține aceste substanțe, nu va mai fi considerat comestibil”, a explicat Giorgos Oikonomou, directorul general al Asociației Fabricilor Grecești de Ulei de Măsline Standardizat și Organizația Națională Interprofesională a Uleiului de Măsline, potrivit Kathimerini.

 

 

Ulei de măsline vândut ca biodiesel

 

 

Din toamnă, producătorii de ulei de măsline ar putea rămâne cu stocuri de ulei considerat „deficitar”, pe care vor fi obligați să-l vândă ca biodiesel pentru 0,80 euro pe litru.

 

 

Noul regulament european a fost elaborat de un grup de lucru la care au participat Grecia, Italia, Spania, Portugalia și România. Aceste state cer prelungirea termenului de aplicare a regulamentului până în 2028, dar nu este sigur dacă vor reuși să întârzie implementarea. Regulamentul vizează, pe lângă uleiul de măsline, și alte uleiuri și substanțe grase utilizate în industria alimentară.

 

 

„Nu se poate promova uleiul de măsline grecesc ca fiind un extract natural din fruct și în același timp să conțină – chiar și în cantitate mică – substanțe chimice străine”, a adăugat oficialul grec.

 

 

Monitorizarea și colaborarea necesară

 

Producătorii de ulei din Grecia consideră necesară o cooperare strânsă între Ministerul pentru Dezvoltare Agricolă și Alimentație, Autoritatea Elenă pentru Alimentație și laboratorul pentru analize chimice din Grecia pentru monitorizarea acestei probleme, alături de demersurile realizate de reprezentanța permanentă a Greciei la Bruxelles.

 

 

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns