Image 1
Image 2

PROTECȚIA COPIILOR ÎN DIVORȚ

Schimbarea legislativă ce vizează înstrăinarea părintească

Schimbarea legislativă ce vizează înstrăinarea părintească
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

 

 

O schimbare legislativă adoptată de Camera Deputaților aduce modificări semnificative pentru cuplurile aflate în proces de divorț și pentru binele copiilor lor.

 

 

Parlamentul a aprobat introducerea conceptului de înstrăinare părintească, considerată o formă de violență psihologică asupra minorilor. Această schimbare are ca scop limitarea situațiilor în care unul dintre părinți denigrează celălalt în fața copilului, încercând să-l îndepărteze pe acesta din urmă.

 

Un bărbat care a divorțat cu câteva luni în urmă relatează că fetița sa în vârstă de patru ani, care locuiește cu mama ei, și-a schimbat comportamentul față de el. Susține că fosta sa soție și părinții acesteia l-ar fi denigrat în fața fetiței.

 

 

Înstrăinarea părintească se referă la situațiile în care unul dintre părinți sau un membru al familiei extinse intenționat, urmărit sau asumat, generează, acceptă sau folosește o situație în care copilul ajunge să manifeste reținere sau ostilitate nejustificate față de oricare dintre părinți.

 

 

În viitor, instanța va trebui să evalueze dacă unul dintre părinți este vinovat de astfel de comportamente. Cel afectat de înstrăinare, dezavantajat în relația cu copilul, va avea mai multe șanse să obțină custodia minorului în cazul divorțului sau să i se ofere un program de vizitare mai generos.

 

 

Deputatul Laurențiu Dan Leoreanu, inițiatorul acestei modificări, explică că părintele care suferă de înstrăinare părintească va putea să își facă valabil dreptul. În urma unei decizii judiciare care să constate și să sancționeze această formă de violență psihologică, acesta va putea să-și exercite drepturile parentale.

 

 

Legislația revizuită urmărește și protejarea copiilor prinși în conflictul dintre părinți. Psihologul clinician Alina Georgiana Postu subliniază importanța de a nu implica copiii în astfel de conflicte și de a le oferi un mediu sigur și liniștit.

 

 

Potrivit noilor reglementări, un adult vinovat de înstrăinare părintească și care nu respectă deciziile instanței va fi obligat să plătească între 10 și 15% din venitul net lunar până la conformare. Adoptată de Parlament, noua lege va urma procedura de promulgare de către președinte.

 

CITEȘTE ȘI: Reguli noi pentru cazurile de divorț

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Connect with