Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)

Un grup de săteni din Bârsău cer socoteală pentru subvențiile la pășune

Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Audiente-oameni din BarsauInstituţia Prefectului a organizat, marţi 22 martie, audienţe cu cetăţenii. Patru cetăţeni din comuna Bârsău solicită un răspuns din partea Primăriei şi Asociaţia Crescătorilor de Animale “Mugur Verde” privind modul în care s-au cheltuit banii proveniţi din subvenţiile acordate de APIA în perioada 2007-2009 şi 2012 – 2014.

Campania electorală bate la uşă, iar acest lucru este vizibil chiar şi la audienţele susţinute de către reprezentanţii Instituţiei Prefectului. Oşan Ioan însoţit de Fazekas Paul, Domeniuc Morar Traian şi Oşan Longhin, domiciliaţi în Bârsăul de Sus au venit în faţa autorităţilor pentru a face o sesizare privind subvenţiile primite de la APIA prin intermediul Consiliului Local şi al Asociaţiei Crescătorilor de Animale din localitate. Petenţii recunosc că fac parte dintr-un partid politic aflat în opoziţie față de primar care este membru PSD şi că încearcă să afle de la Primărie ce s-a făcut cu aceşti bani, însă fără prea multe rezultate.

Unde este sediul Asociației

“Mugur Verde”?

“Avem probleme cu subvenţiile încasate de către Consiliul Local Bârsău din partea APIA în perioada 2007 – 2009, dar şi cu banii încasaţi tot de la APIA prin Asociaţia Crescătorilor de Animale Mugur Verde în perioada 2012 – 2014. Din câte ştim, din aceşti bani trebuia să se achiziţioneze bunuri de care să se bucure toţi membrii. De cumpărat nu s-a cumpărat nimic, iar banii nu ştim pe ce s-au cheltuit. Nici măcar sediul nu ştiam unde este, astfel vă puteţi da seama ce activitate are această asociaţie. Am aflat ulterior de pe internet că s-ar afla la numărul 10 din Bârsău. Oamenii au descoperit acolo că entitatea juridică nu are ştampilă, nu are acte de constituire, nu are nimic”, declară Fazekas Paul.

Ciudat este faptul că, din toţi cei patru bărbaţi, doar Oşan Ioan este membru în Asociaţia Crescătorilor de Animale “Mugur Verde”. Acesta nu a ştiut să spună nici cine e preşedintele acestei structuri şi nici cine face parte din consiliul de administraţie al acesteia.”Nu ştim nimic despre această asociaţie. Nouă ni s-a spus la biserică că dacă nu ne vom înscrie nu mai avem ce căuta pe păşunea comunală”, declară Oşan Ioan.

Întrebaţi fiind dacă au depus o solicitare în scris la Primărie, reclamanţii au răspuns afirmativ însă nu mai ştiu cu exactitate data la care au depus-o şi nici dacă au primit răspuns. Acestea fiind spuse Florin Găzdac – consilier superior în cadrul Instituţiei Prefectului i-a sfătuit pe oameni să ceară de la Primărie răspunsuri şi doar dacă nu li se va răspunde sau consideră că au fost neîndreptăţiţi să facă următorii paşi. “Depuneţi o cerere la Primărie, aşteptaţi să primiţi un răspuns. Acesta poate fi negativ sau pozitiv. Doar atunci, cu răspunsul în mână veniţi la noi pentru a face demersurile ce se mai impun. Dacă nu vi se răspunde în 30 de zile aveţi posibilitatea să acţionaţi în contencios administrativ”, le-a explicat Florin Găzdac.

Totodată petenţii au fost sfătuiţi să procedze la fel şi în ceea ce privesc informaţiile pe care doresc să le obţină de la Asociaţia Crescătorilor de Animale Mugur Verde.

Explicațiile primarului Traian Ciurda;

Contactat telefonic Traian Ciurdaş, primarul comunei Bârsău declară că problema ridicată de cetăţeni este o temă pur electorală, toţi petenţii fiind membri PNL. Acesta mai spune că există acte şi poate dovedi pe ce a cheltuit banii fără nici o problemă. “Aceasta este o temă de campanie electorală, însă trecând peste asta, vă spun că în perioada 2007-2009 am avut dreptul prin lege să încasăm respectivii bani de la APIA. Din suma de 314 mii lei am cumpărat atunci un tractor, o freză de tocat resturile vegetale, o coasă rotativă şi o remorcă. Pe lângă acestea am angajat firme care să se ocupe de întreţinerea păşunilor, am cumpărat îngrăşăminte şi tot ceea ce mai era nevoie pentru întreţinerea celor 427 de hectare declarate eligibile”, explică Traian Ciurdaş.

Tot primarul ne spune că din 2010 până în 2012 s-a tot rugat de cetăţeni să se constituie într-o asociaţie pentru ca banii din subvenţii să nu se piardă. Văzând că nimeni nu ia atitudine a acţionat în consecinţă. “În 2012 am luat decizia împreună cu alte cinci persoane să înfiinţăm o asociaţie a crescătorilor de animale. Asociaţia Mugur Verde a fost înregistrată la judecătorie, are acte, are ştampile. După toate acestea am procedat ca şi înainte. În perioada 2012-2014 au ajuns în visteria asociaţiei aproximativ 679.000 lei. Din aceşti bani s-a făcut drumul ce duce spre păşune, s-a întreţinut păşunea, s-au cumpărat îngrăşăminte şi toate cele de trebuinţă, au fost forate puţuri, s-au construit adăpătoare şi nu în ultimul rând a fost plătită taxa de concesiune către Consiliul Local”, declară Traian Ciurdaş.

Edilul din Bârsău susţine că Asociaţia Mugur Verde funcţionează şi în prezent însă nu are activitate din 2014, când a fost reziliat contractul cu Primăria. Nici Traian Ciurdaş nu a vrut să ne spună cine este preşedintele acestei structuri sau cine sunt membrii fondatori.

Sergiu Podină

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

2 comentarii

Lasă un răspuns