Image 1
Image 2
Postare ( Sablon)
Sigla Informatia Zilei
Share on facebook
Share on whatsapp
Share on email
Share on twitter
Asculta acest articol

Weekendul acesta a fost unul religios pentru liderii politici. Premierul Boc a sfătuit politicienii să lase disputele şi să se roage pentru ei. Trebuie să acceptăm că primul-ministru, poate mai mult ca alţi membri ai clasei politice, are nevoie de o meditaţie mistică temeinică pentru a răzbi în hăţişul economic şi politic provocat de criză şi de anul electoral.
Traian Băsescu, cu intuiţia sa remarcabilă, a preferat un pelerinaj la mănăstiri în locul unei prezenţe consacrate la festivităţile Zilei Marinei. Concentrarea mare de credincioşi la mănăstiri de ziua Adormirii Maicii Domnului – una din cele mai mari sărbători creştine – l-a determinat să ia în calcul o participare a sa. Ziua Marinei, o zi a unei categorii socio-profesionale restrânse, nu are aceeaşi amploare ca o sărbătoare religioasă, la care se adună sute de mii de credincioşi. În porturi, acolo unde se desfăşoară festivităţile de Ziua Marinei, el, ca fost marinar, are un ascendent suficient de mare asupra electoratului. Indiferent dacă este prezent sau nu, Traian Băsescu are în aceste zone un număr suficient de mare de voturi, fiind inutil efortul de a face băi de mulţime  pe cheiul oraşelor marinăreşti. Apoi, marinarii şi locuitorii zonelor în general oferă un electorat mai mic decât interiorul teritoriului. Acest fapt a adus la serbările marinăreşti un număr mic de politicieni de primă mărime, aceştia putând fi număraţi cu degetele de la o singură mână. Şi apoi, în vremuri de restrişte ca cele ale actualei crize, în locul unei zbenguieli marinăreşti este preferabilă, pentru electorat, o apariţie sobră la liturghii.
Weekendul a devenit pentru şeful statului o perioadă de lucru de mare importanţă. Este suficient să privim harta să înţelegem că şeful statului cuprinde trasee mari, lungi, din zone depărtate, păstrând proporţiile dimensiunii României. Din nordul Olteniei în Maramureşul istoric, Traian Băsescu a colindat provincii radical diferite, deşi muntoase ambele, vrând să se înfăţişeze şi unui electorat cu caracteristici diferite.
După aspectele acestui weekend, problemele tensionate ale coaliţiei par a fi dispărut. Nu s-a mai amintit că există frământări nici în PSD, nici în PDL, nici în interiorul guvernului. Comisiile parlamentare – mari evenimente mediatice, după cum le-a definit Mircea Geoană – au fost lăsate pentru săptămâna următoare, în zilele de lucru obişnuite. Faptul nu l-a împiedicat pe Radu Berceanu, aflat la un miting marinăresc, să precizeze că aceste comisii sunt instrumente electorale şi, indiferent dacă este cazul sau nu, ele sunt constituite.
Nu a mai pomenit nimeni nici de faptul că este posibilă debarcarea lui Emil Boc şi înlocuirea sa cu Vasile Blaga, aşa cum susţin unele surse de informare. De asemenea nici că în septembrie sau octombrie social-democraţii vor să-şi planifice o nouă lansare în cursa prezidenţială a aceluiaşi Mircea Geoană sau – după cum se aud voci din culisele partidului – o lansare spre Cotroceni a lui Sorin Oprescu.
Enumerarea celor câtorva evenimente este suficientă pentru a pricepe că, dacă acest weekend a avut cuminţenia unor zile religioase, el prefaţează de fapt o toamnă tensionată, presărată de evenimente imprevizibile. Acest weekend paşnic nu anunţă nimic din convulsiile politice ale sfârşitului de an.

Postare ( Sablon)
Postare ( Sablon)

Fii primul care comentează

Lasă un răspuns

Sigla Informatia Zilei

Penalizari de anul trecut

Asculta acest articol In primul meci, jucatorii Minaurului au facut doar act de prezenta in teren, cand au auzit ca